Przetwory przygotowywali już starożytni, chcąc przedłużyć życie ulubionych owoców. Mikołaj Rej nazywał powidła rozkoszą i krotochwilą, a Marysieńka i Jan Sobieski przesyłali sobie konfitury i pomarańcze, które były oryginalnym i zaszyfrowanym wyznaniem miłości.
Te i wiele innych ciekawostek poznamy dzięki nowej książce Patrycji Machałek, która w zeszłym roku zadebiutowała dobrze przyjętą Siłą ziół.
Ale książka Przetwory z pomysłem to przede wszystkim 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory, które odmienią każdą kuchnię. Wekowanie, pasteryzowanie, kiszenie stanie się przyjemnością i sposobem na ciekawe spędzenie czasu. Przetwory z pomysłem, zgodnie z duchem slow life, pokazują także radość z przygotowywania własnych przetworów – bez konserwantów, bez barwników i bez syntetycznych wzmacniaczy smaku.
Przecier gruszkowy z tymiankiem, frużelina mango z kolendrą, syrop mleczno-dyniowy z przyprawami korzennymi, keczup z cukinii, nalewka z czarnej porzeczki z szałwią… Czasem jeden składnik może odmienić smak znanych z dzieciństwa przetworów.
Przepisy Patrycji Machałek opatrzone są pięknymi zdjęciami, a niektóre krótkimi anegdotkami.