back to top
1.2 C
Ostrołęka
środa, 15 stycznia 2025 r.

Uczniowie z Mazowsza specjalistami od ekologicznej żywności

REKLAMA

Co jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – na te i inne pytania odpowiadali uczestnicy konkursu 'Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.
 

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty. Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4-8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań, w tym z 20 pytań jednokrotnego wyboru oraz 10 – wielokrotnego wyboru. Na udzielenie prawidłowych odpowiedzi uczestnicy mieli godzinę.

Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:

– w kategorii klas IV – VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):

I miejsce          Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,

I miejsce          Oliwia Jackiewicz, Szkoła Podstawowa w Mińsku Mazowieckim,

I miejsce          Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.

– w kategorii klas VII – VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów:

I miejsce          Weronika Bedyk, Szkoła Podstawowa w Drobinie,

II miejsce         Robert Walterski, Szkoła Podstawowa w Lesznie,

II miejsce         Aleksandra Nurkiewicz, Szkoła Podstawowa w Ostrowi Mazowieckiej.

 

 

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex