back to top
15.5 C
Ostrołęka
niedziela, 19 maja 2024 r.

Uczniowie z Mazowsza specjalistami od ekologicznej żywności

REKLAMA

Co jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – na te i inne pytania odpowiadali uczestnicy konkursu ‘Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.
 

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty. Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4-8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań, w tym z 20 pytań jednokrotnego wyboru oraz 10 – wielokrotnego wyboru. Na udzielenie prawidłowych odpowiedzi uczestnicy mieli godzinę.

Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:

– w kategorii klas IV – VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):

I miejsce          Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,

I miejsce          Oliwia Jackiewicz, Szkoła Podstawowa w Mińsku Mazowieckim,

I miejsce          Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.

– w kategorii klas VII – VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów:

I miejsce          Weronika Bedyk, Szkoła Podstawowa w Drobinie,

II miejsce         Robert Walterski, Szkoła Podstawowa w Lesznie,

II miejsce         Aleksandra Nurkiewicz, Szkoła Podstawowa w Ostrowi Mazowieckiej.

 

 

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex