back to top
0.5 C
Ostrołęka
czwartek, 21 listopada 2024 r.

Najlepsze mazowieckie smaki nagrodzone Laurem Marszałka

REKLAMA

Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród prawie 130 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w 12 kategoriach. Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się 8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. Wśród nagrodzonych znaleźli się także producenci z regionu ostrołęckiego.

Jak wskazuje marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

W tej edycji konkursu zgłoszono 106 produktów żywnościowych wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów.

Wśród nagrodzonych Laurem znalazły się m.in. Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę.

Lista nagrodzonych w XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy 2021 roku

GRUPA A – Producenci indywidualni
Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 8 kategoriach i przyznała 8 Laurów oraz 4 wyróżnienia i 4 wyróżnienia Kapituły.
LAURY w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich 'Zdziechowianki’ ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony,
w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic 'Bądźmy Razem’ w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone,
w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich 'Goździczanki’ w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka,
w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę,
w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne 'Księżycowa Pasieka’ z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną,
w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).
 Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby cukiernicze:
– Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,
– Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich 'Kobylanki’ w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,
w kategorii produkty mleczarskie – Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim 'Orzeszek’,
Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone,
w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem – Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.

GRUPA B – Przedsiębiorcy
Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 4 kategoriach i przyznała cztery Laury oraz dwa wyróżnienia.

LAURY w grupie przedsiębiorców zdobyli:
w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni,
w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę,
w kategorii Napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za Nalewkę wiśniową 18%,
w kategorii Inne– Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto 'Praski Królik’,
 Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:
w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka,
w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex