back to top
20.4 C
Ostrołęka
czwartek, 2 maja 2024 r.

Najlepsze mazowieckie smaki nagrodzone Laurem Marszałka

REKLAMA

Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród prawie 130 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w 12 kategoriach. Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się 8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. Wśród nagrodzonych znaleźli się także producenci z regionu ostrołęckiego.

Jak wskazuje marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

W tej edycji konkursu zgłoszono 106 produktów żywnościowych wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów.

Wśród nagrodzonych Laurem znalazły się m.in. Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę.

Lista nagrodzonych w XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy 2021 roku

GRUPA A – Producenci indywidualni
Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 8 kategoriach i przyznała 8 Laurów oraz 4 wyróżnienia i 4 wyróżnienia Kapituły.
LAURY w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich ‘Zdziechowianki’ ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony,
w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic ‘Bądźmy Razem’ w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone,
w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich ‘Goździczanki’ w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka,
w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę,
w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne ‘Księżycowa Pasieka’ z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną,
w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).
 Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby cukiernicze:
– Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,
– Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich ‘Kobylanki’ w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,
w kategorii produkty mleczarskie – Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim ‘Orzeszek’,
Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone,
w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem – Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.

GRUPA B – Przedsiębiorcy
Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 4 kategoriach i przyznała cztery Laury oraz dwa wyróżnienia.

LAURY w grupie przedsiębiorców zdobyli:
w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni,
w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę,
w kategorii Napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za Nalewkę wiśniową 18%,
w kategorii Inne– Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto ‘Praski Królik’,
 Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:
w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka,
w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex