back to top
1.1 C
Ostrołęka
czwartek, 16 stycznia 2025 r.

Mazowieckie specjały z Laurem Marszałka

REKLAMA

Blisko 150 produktów zgłoszono do jubileuszowej X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień. Podczas uroczystej gali poznaliśmy również czterech nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W  każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Wśród laureatów są dwa produkty z powiatu ostrołęckiego. W kategorii producenci indywidualni przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego nagrodzono Edytę Marię Pliszkę-Późniewską z Przytuł Starych gmina Rzekuń za SMALEC KURPSIOSKI Z  DODATKIEM ŁOGÓRKA KISONEGO.

Wyróżnienie za napój  – MIÓD PITNY 'KURPIK” DWÓJNIAK otrzymali Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe.

Dodatkową atrakcją wydarzenia był występ chóru gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z  Rzekunia.

Gala była również okazją do wręczenia dyplomów członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze czterem nowym przedstawicielom. Dołączyli do niej Bartłomiej Czyż i Katarzyna Remiszewska – Prosto z  Pola, Monika Żurawska – Siedlisko Leluja, Małgorzata Elis-Elpak Jacek Elis, Kamil Świderski – Sery Cieciszewskie.

X EDYCJA LAURU MARSZAŁKA – NAGRODZONE PRODUKTY
PRODUCENCI INDYWIDUALNI
wyroby piekarnicze – CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z CZERNIC BOROWYCH, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski);
wyroby piekarnicze (wyróżnienie) – SÓJKA WRZOSKA, Kamila Kawińska z Wrzosu (pow. radomski);
wyroby cukiernicze – NAJSŁODSZE MARZENIE, Jadwiga Wołynik z Legionowa;
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – SMALEC KURPSIOSKI Z  DODATKIEM ŁOGÓRKA KISONEGO, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki);
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – PIERŚ GĘSIA Z  ŁYSOBYK, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński);
ryby i przetwory rybne – FASZEROWANY SZCZUPAK ZNAD PLEWKI, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne 'Dolina Plewki” z Przyłęka (pow. zwoleński);
produkty mleczarskie – SER DOMOWY Z CZARNUSZKĄ, Dorota Dyga z Gąsiorowa (pow. legionowski);
produkty mleczarskie (wyróżnienie) ­ – TRZEPOWSKI SER PODPUSZCZKOWY W ZIOŁOWEJ POSYPCE, Katarzyna Białoskórska z Płocka;
owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – CHRZAN NA OCCIE JABŁKOWYM, Jerzy Stefański z Brzozówki (pow. nowodworski);
owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – POWIDŁA ŚLIWKOWE Z JAŁOWCEM, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński);
miody – MIÓD FACELIOWY, Agnieszka Komorowska 'Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu
(pow. radomski)
napoje – NALEWKA NADBUŻAŃSKA OWOCOWA-MIRABELKA, Ewa Mitowska z Seroczyna
(pow. siedlecki);
napoje (wyróżnienie) – MIÓD PITNY 'KURPIK” DWÓJNIAK, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (pow. ostrołęcki).

PRODUCENCI RYNKOWI
wyroby piekarnicze – CHLEB ŻYTNI 100%, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie;
wyroby cukiernicze – PĄCZKI BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa;
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – KIEŁBASA KRUCHA, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Kraniewa (pow. makowski);
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – STAROPOLSKI PASZTET Z  GĘSI, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec;
produkty mleczarskie – SER PIKSERKI, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu;
owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – SYROP Z  PIGWOWCA, KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w  Pająkowie (pow. zwoleński);
miody – PERŁA URZECZA – MIÓD NAWŁOCIOWY, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (pow. piaseczyński);
miody (wyróżnienie) – MIÓD NEKTAROWY MALINOWY, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z  Woli Wacławowskiej (pow. radomski);
napoje – NALEWKA Z MIRABELKI, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex