Zwycięzcami okazali się Dorota Samsel, Elżbieta Józefowicz, Ewa Krzyżewska oraz Mirosław Żebrowski- informuje Starostwo Powiatowe w Ostrołęce.
Jury pod przewodnictwem wicestarosty Krzysztofa Parzychowskiego oceniło kilkanaście regionalnych potraw i napojów. Za najlepsze uznało: zawijańca kurpiowskiego z kaszą, kaczkę z nadzieniem, pępuchy drożdżowe oraz nalewkę na bazie miodu.
Konkurs odbył się 28 września w Czarni w ramach imprezy okolicznościowej 'Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim”.
Ponadto zostały zaprezentowane najpiękniejsze zagrody w gminie Czarnia, a spośród nich wybrano najładniejszą i najbardziej funkcjonalną. Rozstrzygnięto także konkurs na 'Najpiękniejszą zagrodę wiejską” w tamtejszej gminie.
Impreza zorganizowana została przy wsparciu finansowym powiatu ostrołęckiego oraz gminy Czarnia. Jej organizatorem byli: wójt gminy Czarnia, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, TZD Ostrołęka.
Wyniki konkursu na 'Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego” dostępne są na naszej stronie internetowej.
Kategoria- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego.
I miejsce- Dorota Samsel 'Kacze gody”.
I miejsce- Elżbieta Józefowicz 'Zawijaniec kurpiowski z kaszą”.
II miejsce- Elżbieta Żebrowska 'Warkocz Maryny”.
III miejsce- Teresa Szymczyk 'Derte olszynowe”.
IV miejsce- Sabina Mąką 'Kuleczki z koziego sera”.
Kategoria- produkty regionalne pochodzenia roślinnego.
I miejsce- Ewa Krzyżewska 'Pępuchy drożdżowe”.
II miejsce- Halina Danuta Kostewicz 'Melon z rej bakami”.
III miejsce- Krystyna Drężek 'Kapusta z kaszą i żeberkami”.
Kategoria- napoje regionalne.
I miejsce- Mirosław Żebrowski 'Nalewka- żądło pszczoły”.
II miejsce- Ewa Krzyżewska 'Piwo kozicowe”.
II miejsce- Tadeusz Samsel 'Nalewka spod krzaka”.
III miejsce- Józef Bacławski 'Piwo jałowcowe”.
IV miejsce- Teresa Szymczyk 'Piwo ziołowe”.
fi
fot. starostwo powiatowe