W Szkole Podstawowej w Obierwi odbył się Jesienny podwieczorek pn. Zdrowo i świadomie. Tematem warsztatów była zdrowa żywność.
Dietetyk Agnieszka Orłowska przedstawiła prezentację pt. 'Dietetyczne pułapki – nie daj sie złapać! – co może nas zaskoczyć na sklepowych pułkach.’ Świadomość uczestników wzrosła, a niejedna osoba była wręcz zaskoczona ofertą żywnościową serwowaną w sklepach. Po prezentacji można było skorzystać z porad i konsultacji udzielanych przez dietetyczkę.
Dzielnicowy z rejonu gminy Lelis mł. asp. Tomasz Białczak przedstawił obecnym aktualne zagrożenia występujące w okolicy. Zwrócił uwagę na różnego rodzaju wyłudzenia i oszustwa wciąż stosowane przez grupy przestępcze.
Rozstrzygnięto konkurs na dietetyczną potrawę. Komisja w składzie: przewodnicząca Agnieszka Orłowska oraz członkowie Katarzyna Howard i Robert Niedzwiecki zdecydowała, że zwyciężczynią została Zofia Jaworska, która przygotowała surówkę brokułowo-kalafiorową. Nagrodę główną wręczył radny gminy Lelis Kamil Stepnowski, który ufundował voucher na pobyt w Korona Hotel.
Dodatkowo zwyciężczyni otrzymała pamiątkowy dyplom i karnet na bezpłatną pierwszą konsultację wraz z analizą składu ciała. Komisja postanowiła przyznać także wyróżnienie dla Jolanty Golan za jej pyszną potrawę Tarta. Nagrodą jest profesjonalny makijaż.
W trakcie spotkania Emilia Dymerska udzielała porad, dzięki którym można szybko i efektownie poprawić urodę.
Organizatorami spotkania byli sołtys i rada sołecka Obierwi wspólnie z dyrektor Szkoły Podstawowej w Obierwi.