Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia − twierdzą zgodnie dietetycy i lekarze − kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania. Dlatego warto sięgać po produkty nabiałowe, np. marki Piątnica, które w połączeniu z pełnoziarnistymi płatkami, pieczywem czy też owocami zapewnią nam odpowiednią porcję witamin i białka.
Większość z nas pamięta o śniadaniu, ale rano przed wyjściem do szkoły czy pracy nie zawsze mamy czas na skomponowanie odpowiednio zbilansowanej porcji energii. Analiza nawyków żywieniowych Polaków wskazuje, że inne śniadania zjadamy w weekendy, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie i delektowanie się smakiem posiłku, a inne w tygodniu. W pośpiechu najczęściej sięgamy po kanapki. Można je przygotować z użyciem Twarogu Wiejskiego Piątnica dostępnego w wygodnym opakowaniu w kształcie klinka z opcją wielokrotnego otwierania i zamykania. W zależności od preferencji, możemy wybrać Twaróg tłusty, półtłusty lub lekki 0% tłuszczu.
Ciekawym produktem na kanapki są również sery twarogowe w plastrach Milandia z dodatkiem mascarpone. Wystarczy położyć plaster na kromce chleba i cieszyć się oryginalnym smakiem serka w jednym z czterech smaków – z pieprzem brazylijskim, z cebulką szalotką i ziołami, z papryką, pomidorem i bazylią oraz w wersji naturalnej − bez dodatków.
Inny chętnie spożywany na śniadanie produkt to twarożek z dodatkiem warzyw. Piątnica proponuje Twarożek Domowy w trzech wariantach − naturalny, z ogórkiem i koperkiem lub hiszpańską oliwką. Zamiast zjeść go na kanapce, Twarożek w wygodnym, poręcznym kubeczku 150 gram możemy zabrać ze sobą także do pracy czy szkoły i zjeść łyżeczką.
Śniadanie warto wzbogacić o jogurt naturalny produkowany wyłącznie z mleka pasteryzowanego i żywych kultur bakterii. Można zjeść go bez dodatków, z płatkami śniadaniowymi, wymieszać z miodem i orzechami lub świeżymi owocami.
Do płatków i porannej kawy doskonale sprawdzi się świeże Mleko Wiejskie Piątnicy o naturalnym smaku zbliżonym do mleka prosto od krowy. Niska temperatura pasteryzacji sprawia, że w przeciwieństwie do mleka UHT nie traci ono cennych składników o prozdrowotnych właściwościach, takich jak niezdenaturyzowane białka mleka. Mikrofiltrowane mleko Piątnicy można bez obaw pić prosto po wyjęciu z lodówki. Jeśli zależy nam na tym, aby było ciepłe, nie podgrzewajmy go do temperatury wyższej nić 60°C – zachowa wtedy wszystkie walory. Unikalna butelka mleka Piątnicy z poręcznym uchwytem sprawia, że mleko łatwo jest chwytać, przenosić i nalewać. Można też zabrać je ze sobą i wypić w pracy czy szkole.
Więcej informacji o produktach i firmie OSM Piątnica oraz inspirujące przepisy można znaleźć na stronie www.piatnica.com.pl.
Artykuł sponsorowany.