Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego przystąpił do organizacji etapu regionalnego siedemnastej edycji Inicjatywy Pozytywistycznej 'Polski Producent Żywności 2013′, która ma na celu promowanie najlepszych polskich producentów żywności działających na terenie kraju, w tym Mazowsza i wytwarzanych przez nich produktów.
Etap regionalny jest nieodpłatny dla producentów. Polega na wypełnieniu karty zgłoszeniowej i przesłaniu jej faxem do Urzędu Marszałkowskiego na numer (022) 59-79-702, bądź listownie na adres Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa, bądź drogą elektroniczną na adres [email protected] do 19 kwietnia 2013 r.
Dodatkowe informacje dotyczące konkursu, regulamin oraz karta zgłoszenia są dostępne na stronach internetowych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego: www.mazovia.pl/komunikaty/art,1733,polski-producent-zywnosci.html oraz na stronach internetowych Stowarzyszenia im. E. Kwiatkowskiego: www.ekwiatkowski.poznan.pl.
Przypomnijmy, w szesnastej edycji konkursu na etapie regionalnym zostało nagrodzonych 7 producentów z terenu województwa mazowieckiego. W finale ogólnopolskim, podczas targów POLAGRA FOOD w Poznaniu, nadaniem prestiżowego tytułu 'POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2012′ wyróżnionych zostało 26 producentów, spośród 80 zgłoszonych.
Warto nadmienić, iż w gronie wyróżnionych znalazła się też firma 'U Tereski’ Wyrób i Sprzedaż Wędlin Metodą Tradycyjną, Teresa Stepnowska działająca na terenie gminy Lelis za 'Szynkę z szynki’ (www.wedlinystepnowscy.pl).
KJ