Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.
Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:
1. 'Z Listy Produktów Tradycyjnych” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
2. Kategoria 'Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego 'Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:
Kategoria 'Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”
1. miejsce:
Agnieszka Bauman
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Gruszki 'Ekoturystyka w Raju’ Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne
1. miejsce:
Anna Poławska
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne
1. miejsce:
Michał Cholewiński
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym
Wyróżnienia:
1. Hanna Kowalska
Podkategoria: Produkty mięsne
Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała
1. Marta Garwoła
Podkategoria: Oleje i tłuszcze
Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone
1. Lena Dymczyk
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem
1. Julia Rogulska
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pierogi
1. Monika Lutkiewicz
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka
Kategoria 'Z Listy Produktów Tradycyjnych”
Podkategoria: Warzywa i owoce:
1. miejsce:
Marta Bukowska
Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek
1. miejsce:
Monika Lutkiewicz
Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu
1. miejsce:
Michał Cholewiński
Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
1. miejsce:
Marianna Sobieraj
Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi
1. miejsce:
Katarzyna Prosińska
Nazwa potrawy/produktu: Rejbak
1. miejsce:
Anna Poławska
Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie