Dobra żywność dla Europy
14 listopada Komisja Europejska przyjęła program prac w zakresie promocji produktów rolno-spożywczych na 2019 r. Na wybrane programy przewidziano kwotę współfinansowania 191,6 mln euro. To wzrost o 12,5 mln euro w porównaniu z 2018 rokiem. 89 mln euro zostanie przeznaczonych na kampanie w krajach o wysokim potencjale rozwoju takich jak Kanada, Chiny, Kolumbia, Japonia, Korea, Meksyk i Stany Zjednoczone. Część środków zostanie przeznaczona na promocję konkretnych produktów, np. oliwek stołowych.
W samej UE nacisk w kampaniach promocyjnych kładzie się na unijne systemy i etykiety jakości, w tym chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG), gwarantowane tradycyjne specjalności oraz produkty ekologiczne. Ponadto część środków przeznaczona jest na określone sektory, m.in. na ryż wyprodukowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz owoce i warzywa. Owoce i warzywa zostały wybrane, aby promować zdrowe odżywianie wśród konsumentów w UE.
Zaproszenia do składania wniosków na konkretne kampanie zostaną opublikowane w styczniu 2019 r. Będą one otwarte dla różnych podmiotów, m.in. organizacji branżowych, organizacji producentów oraz grup z sektora rolno-spożywczego zajmujących się promocją produktów.