Główny Lekarz Weterynarii ostrzega przed zagrożeniem pryszczycą. To groźna choroba zakaźna zwierząt parzystokopytnych – bydła, owiec, kóz i świń oraz dzikich.
Zakażone niechętnie się poruszają, obserwuje się apatię, kulawiznę, utratę apetytu.
Pryszczyca przenosi się m.in. poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami, skażone produkty zwierzęce, sprzęt rolniczy, pojazdy, na rękach osób obsługujących pastwiska, odpadki kuchenne.
Człowiek może zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub spożycie surowego, skażonego patogenem mięsa, a także zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i jego przetworów. Choroba u ludzi zwykle ma łagodny przebieg. Niemniej jednak osoby pracujące w gospodarstwach rolnych powinny zachować ostrożność, przestrzegać zasad higieny oraz unikać kontaktu z chorymi zwierzętami.
Najnowsze, rzetelne informacje na temat pryszczycy znaleźć można na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii.