back to top
1.4 C
Ostrołęka
poniedziałek, 17 marca 2025 r.

Słodkie Święta z Piątnicą

REKLAMA

Produkty OSM Piątnica: kremowy serek Mascarpone, śmietany, Twaróg Sernikowy, innowacyjny Jogurt z mascarpone to gwarancja udanych bożonarodzeniowych wypieków.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych łakoci i pieczonego domowego ciasta, którego zapach przywodzi na myśl słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Wyjątkowy nastrój tego okresu udziela się już podczas przygotowania ciast i deserów, które zaproponujemy naszym gościom i domownikom. W ofercie OSM Piątnica znajdziemy wysokiej jakości produkty, które doskonale sprawdzą się podczas przygotowania wypieków i deserów.  

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast kuchni polskiej, chętnie podawanym podczas Świąt. Aby miał delikatną i puszystą konsystencję proponujemy przygotowanie go z Twarogu Sernikowego Piątnica. To wysokiej jakości gotowa masa serowa bez konserwantów, barwników i aromatów. Wystarczy uzupełnić ją według upodobań o kilka oryginalnych dodatków i upiec sernik zgodnie z przepisem na opakowaniu lub według własnej receptury. Idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu mlecznego, dlatego zbędne jest dodawanie do masy masła czy margaryny.

Tym, którzy lubią ciasta w lekkiej wersji, Piątnica proponuje przepisy na tradycyjny sernik, lub 'sernik na zimno” na bazie gęstego Jogurtu Milandia z mascarpone. Wypieki i desery przygotowane z jego użyciem mają puszystą konsystencję, są lekkie i delikatne, a przy tym wyglądają naprawdę efektownie.

Do ciast i deserów Piątnica poleca ser Mascarpone, produkowany według tradycyjnej włoskiej metody. Jest idealny do, zdobywającego coraz większą popularność, deseru Tiramisu (wł. tirarsi su – ocknij się, przebudź się). Jego lekko słodki smak doskonale komponuje się z biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą i likierem Amaretto. W zależności od liczby gości, możemy wybrać opakowanie 250 g lub 500 g. Z większej porcji Mascarpone, możemy przygotować krem do innego polecanego przez Piątnicę deseru – Tortu biszkoptowego. Ser Mascarpone o gładkiej, aksamitnej konsystencji, który łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany, sprawdzi się nie tylko w kremowych deserach i masach, ale również w aksamitnych sosach do ryb, mięs czy do zabielenia wigilijnego barszczu.  

Doskonałym dodatkiem do bożonarodzeniowych dań i ciast jest również uniwersalna Śmietanka 30% OSM Piątnica. Doskonale się ubija, a wytworzona z niej puszysta bita śmietana idealnie nadaje się do przekładania ciast i tortów oraz do ich dekoracji. Możemy także dodać ją do zup, w tym zupy grzybowej, którą podamy podczas kolacji wigilijnej.  

OSM Piątnica szczególnie poleca na Święta Bożego Narodzenia sprawdzone przepisy na Jogurtowy 'sernik Milandia” na bazie gęstych jogurtów, Sernik Rodzinny, Tiramisu i Tort biszkoptowy.

Jogurtowy 'sernik Milandia”
Składniki:
6 jaj
1 i 1 szklanki cukru pudru
1 i 1 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka Śmietanki 30% Piątnica
3 opakowania po 250g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
1 i 1 łyżki kaszy manny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 paczki herbatników

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz połową cukru pudru. W oddzielnym naczyniu ubijamy Śmietankę 30% na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Utarte żółtka łączymy z budyniem, kaszą manną, jogurtami i sokiem               z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą Śmietankę 30%. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszce o wymiarach 25 x 25 cm, układamy herbatniki. Wylewamy przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową. Pieczemy w rozgrzanym do 160 – 170°C piekarniku, przez 80 min.

Sernik Rodzinny
Składniki:
Ciasto kruche (kruszonka):
1 i 1 szklanki mąki tortowej
1 kostki masła np. Masło Ekstra Milandia
2 żółtka
1 i 1 łyżki cukru
1 małej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
1 i 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica
ok. 1 i 1 – 2 szklanki cukru pudru
12 sztuk jajek
1 i 1 łyżki kaszy manny + 1 i 1 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy, cytrynowy lub cukier waniliowy

Przygotowanie:
Kruszonka: Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na wolnych obrotach do chwili otrzymania kruchego ciasta w postaci kruszonki. Dno dużej blachy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę wcześniej przygotowanej kruszonki, podpiekamy przez 10 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
Masa sernikowa: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy Twaróg Sernikowy, cukier waniliowy, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną – całość mieszamy mikserem. Następnie dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek (żeby dobrze ubiła się piana z białek, dodać szczyptę soli). Całość mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy do dużej blachy z wcześniej upieczoną kruszonką. Drugą połową kruszonki posypujemy wierzch masy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 70 minut.

Tiramisu
Składniki:
250 g Mascarpone Piątnica
130 g Śmietanki 30% Piątnica
100 g podłużnych biszkoptów
50 g cukru pudru
1 filiżanka kawy espresso
50 g likieru Amaretto

Przygotowanie:
W salaterce ubić Śmietankę 30%. Do sera Mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej Śmietankę i mieszać drewnianą łyżką. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Do nasączenia biszkoptów polecamy likier kawowy ewentualnie rum.

Tort biszkoptowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy
Krem do tortu:
750 g Mascarpone Piątnica
200 g Śmietanki 30% do ubijania Piątnica
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy,
sok z jednej cytryny
1 szklanka mocnej rozpuszczalnej kawy
100 g likieru Amaretto (lub sok z ananasów lub brzoskwiń)

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę, proszek pieczenia, oliwę – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w prodiżu lub w tortownicy przez ok. 30 – 40 min. W temperaturze 190°C.
Masa: Schłodzoną Śmietankę 30% ubić z niewielką ilością cukru pudru, dodać Mascarpone, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć kawą z dodatkiem likieru Amaretto (lub sokiem z ananasów bądź brzoskwiń), przełożyć krem z Mascarpone.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie <http://piatnica.com.pl/p/pl/porady-kulinarne.html>

 

Informacje o firmie OSM Piątnica
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy należy do najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce i na świecie. Uznaną pozycję rynkową osiągnęła dzięki najwyższej jakości swoich produktów, ich innowacyjności oraz spełnianiu oczekiwań najszerszych grup konsumentów.
OSM Piątnica w 1992 roku wprowadziła na rynek Serek Wiejski, którego liderem pozostaje niezmiennie już od 20 lat. Spółdzielnia produkuje także śmietany – których jest największym dostawcą w Polsce, świeże twarogi, serki do smarowania (Twój Smak, Twój Smak Puszysty) oraz kefiry i serek Mascarpone.
W 2011 roku ofertę firmy uzupełniły innowacyjne desery z konfiturą owocową, sery twarogowe w plastrach, a także świeże Mleko Wiejskie. W roku bieżącym OSM Piątnica zaczęła podbijać kolejny segment wyrobów mleczarskich – rynek jogurtów naturalnych, rozpoczynając m.in. produkcję gęstego jogurtu z mascarpone i jogurtu naturalnego.
OSM Piątnica, w 2003 roku wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica, jest uzyskany w 2010 roku certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności.

 

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex