17 listopada w Karczmie Nowa Ostoja w Ostrołęce odbyła się III edycja Jesiennego Festiwalu Smaków – wydarzenia, które na stałe wpisało się w kalendarz lokalnych imprez kulinarnych. Organizatorem festiwalu było Stowarzyszenie Polska 2050 Ostrołęka Kurpie, które zaprosiło wszystkich pasjonatów smaku i dobrej zabawy na prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Podkreśla Anna Truszkowska-Aptacy.
Festiwal przyciągnął tłum miłośników kulinariów, gotowych nie tylko podziwiać, ale i smakować przygotowane produkty. Konkurs o puchar przewodniczącego Rady Miasta Wojciecha Zarzyckiego przebiegał w trzech kategoriach.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezydent miasta Paweł Niewiadomski.
Uczestnicy zmierzyli się w kategorii na najsmaczniejsze przetwory – zwyciężył Jan Kempisty, najszlachetniejsze nalewki – prym wiódł trunek Magdaleny Jabłońskiej oraz najlepsze ciasta – tu pierwsza nagroda trafiła do Agnieszki Kaczyńskiej.
Organizatorzy zadbali również o duchową ucztę. Na scenie pojawili się aktorzy, prezentując spektakl 'Szpilki, koki i rozcieńczony perchydrol’. Widzowie zebrani w Karczmie Nowa Ostoja mogli cieszyć się humorystycznym i barwnym występem, który świetnie dopełnił smakowite popołudnie.
Jesienny Festiwal Smaków to coś więcej niż konkurs kulinarny – to święto lokalnej społeczności, okazja do spotkań, wymiany przepisów i rozmów przy wspólnym stole. Tegoroczna edycja ponownie udowodniła, że Ostrołęka ma apetyt na więcej, a pasjonaci kulinarnych i artystycznych doznań już z niecierpliwością czekają na kolejne edycje.
Fot. Stowarzyszenie Polska 2050 Ostrołęka Kurpie