Rola żywienia w budowie i rozwoju odporności oraz w profilaktyce infekcji małych dzieci, żywienie dziecka w wieku 1-3 lat, styl życia i dieta a profilaktyka próchnicy u najmłodszych – to tylko niektóre tematy podjęte w poradniku dla rodziców małego dziecka, zawierającym zasady zdrowego żywienia i jego wpływ na zdrowie. Poradnik opracował Wydział Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie, wsparcia merytorycznego udzielili specjaliści w danej dziedzinie.
Poradnik skierowany jest przede wszystkim do rodziców, którzy od najmłodszych lat kształtują prozdrowotne zachowania dzieci, w tym nawyki żywieniowe, które wpływają na długość i jakość życia. Publikacja zawiera porady specjalistów na temat zasad zbilansowanej diety w pierwszym, kluczowym etapie życia, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania o żywienie oraz wyjaśnienia dotyczące sposobów budowania naturalnej odporności i przeciwdziałania chorobom.
Publikacja powstała pod kierunkiem Haliny Krajkowskiej, Zastępcy Dyrektora Wydziału Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.