Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie TOFU
83 przepisy na kuszące roślinne dania
Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości.
Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) – w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.
Oprócz tego z książki dowiesz się:
– czym różni się tofu twarde od miękkiego i który rodzaj wybrać, by wydobyć wszystkie jego zalety,
– jak skomponować idealną marynatę
– i dlaczego tofu zawsze znajduje się na szczycie listy zdrowych produktów*.
Poznaj moje ulubione przepisy na dania z tofu oraz porady i techniki dotyczące ich przygotowywania.
Konrad Budzyk
* Podpowiadam już teraz: to dzięki temu, że jest wysokobiałkowe i bogate w składniki odżywcze: żelazo, wapń, niezbędne witaminy i minerały, a dodatkowo naprawdę niskokaloryczne.
KONRAD BUDZYK – bloger kulinarny, weganin. Jego pierwsza książka, „Hummusy i pasty”, od razu stała się bestsellerem. Do gotowania podchodzi z dużym luzem, miesza style i techniki, a przy tym świetnie się bawi.
W książce znajdą Państwo przepisy:
– kuchni włoskiej – lasagne, tiramisu, bolognese;
– kuchni polskiej – kluski leniwe, pierogi ruskie, ryba po grecku;
– kuchni azjatyckiej – spring rollsy, poke bowle, onigirazu;
– na klasyki streetfoodowe – kekab, nuggetsy i tacos;
– na przepyszne desery – tofurnik, drożdżówki i minipączki
… oraz na śniadania, zupy i smarowidła do kanapek.
Propozycje tematów:
1. Tofu na upalne dni – przepisy na lekkie potrawy z udziałem sezonowych warzyw.
2. TOFU – hit tegorocznego sezonu grillowego! 5 marynat na tofu z grilla.
3. Jak przygotować się na wizytę przyjaciół wegetarian? 5 prostych przepisów na przepyszne tofu.