Tegoroczne Targi 'Smaki Regionów” przyniosły producentom z Mazowsza wyjątkowy plon nagród i wyróżnień. Nagrodę honorową 'Klucz do Polskiej Śpiżarni” przyznano prezesowi Kurpiowsko-Mazowieckiego Związku Pszczelarzy w Ostrołęce Zbigniewowi Szymańskiemu za szczególne zasługi na polu popularyzacji miodów kurpiowskich i uzyskanie pierwszego na Mazowszu unijnego znaku 'Chronione Oznaczenie Geograficzne” dla miodu kurpiowskiego.
Producent oleju lnianego Krzysztof Kowalski został nagrodzony złotym Medalem Targów Smaki Regionów 2012. Wyróżnienie 'Perła 2012” otrzymały produkty: piwo miodowe 'Ciechan” z Browaru Ciechan Sp. z o.o. z Ciechanowa i kiełbasa mazowiecka podsuszana firmy 'Suraż-Pol” Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński.
W kategorii potraw 'Perłę 2012” przyznano zupie opieńkowej i gołąbkom z kaszą gryczaną w żurku Państwa Adrianny i Jacka Machnacz z miejscowości Gąsiorowo (powiat pułtuski).
Wszystkie nagrody i wyróżnienia wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba wspólnie z Ministrem Kancelarii Prezydenta RP Dariuszem Młotkiewiczem i Prezesem Zarządu MTP Andrzejem Byrtem. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Kazimierz Porębski.
Targi promują naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Organizowane są przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP, a wystawcy prezentują na stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
Fot.www.mazovia.pl