back to top
3.9 C
Ostrołęka
wtorek, 25 lutego 2025 r.

Ostrołęczanie nagrodzeni na Targach Smaki Regionów 2012

REKLAMA

Tegoroczne Targi 'Smaki Regionów” przyniosły producentom z Mazowsza wyjątkowy plon nagród i wyróżnień. Nagrodę honorową 'Klucz do Polskiej Śpiżarni” przyznano prezesowi Kurpiowsko-Mazowieckiego Związku Pszczelarzy w Ostrołęce Zbigniewowi Szymańskiemu za szczególne zasługi na polu popularyzacji miodów kurpiowskich i uzyskanie pierwszego na Mazowszu unijnego znaku 'Chronione Oznaczenie Geograficzne” dla miodu kurpiowskiego.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Producent oleju lnianego Krzysztof Kowalski został nagrodzony złotym Medalem Targów Smaki Regionów 2012. Wyróżnienie 'Perła 2012” otrzymały produkty: piwo miodowe 'Ciechan” z Browaru Ciechan Sp. z o.o. z Ciechanowa i kiełbasa mazowiecka podsuszana firmy 'Suraż-Pol” Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński.

W kategorii potraw 'Perłę 2012” przyznano zupie opieńkowej i gołąbkom z kaszą gryczaną w żurku Państwa Adrianny i Jacka Machnacz z miejscowości Gąsiorowo (powiat pułtuski).

Wszystkie nagrody i wyróżnienia wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba wspólnie z Ministrem Kancelarii Prezydenta RP Dariuszem Młotkiewiczem i Prezesem Zarządu MTP Andrzejem Byrtem. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Kazimierz Porębski.

Targi promują naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Organizowane są przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP, a wystawcy prezentują na stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.

Fot.www.mazovia.pl

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex