
Już po raz 9 odbędzie się dzisiaj gala rozdania nagród w konkursie 'Laur Marszałka’ za produkty tradycyjne wytworzone przez firmy lub przez indywidualnych producentów z Mazowsza.
To okazja zarówno do degustowania nagrodzonych smakołyków, jak i nawiązania bezpośrednich kontaktów z wytwórcami. Tym razem spróbować będzie można m.in. tradycyjnych chlebów, wypieków drożdżowych, prawdziwego wiejskiego masła, serów, szczupaka z Orzyca, pasztetu z soczewicy czerwonej z dodatkami, mazowieckiego gefilte fish, a także kajmakówki.
Laur Marszałka to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 r. Dotychczas w ośmiu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych około 700 produktów, z czego 127 zostało nagrodzonych. Wśród nich są zarówno znane produkty marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski i wiele innych. Celem jest promowanie tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu – zarówno przez przedsiębiorców, jak i przez indywidualnych wytwórców, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne itp.


