back to top
19.8 C
Ostrołęka
niedziela, 28 kwietnia 2024 r.

Najlepsze smakołyki nagrodzone!

REKLAMA

Znamy laureatów konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022 oraz Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej! Wczoraj nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.

Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą cieszą się coraz większą popularnością. W regionie nie brakuje też uzdolnionych pasjonatów fotografii, dla których inspiracją są specjały mazowieckiej kuchni. To z myślą o nich samorząd województwa organizuje konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego i Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Mówił marszałek Adam Struzik.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego był skierowany do producentów żywności, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów czy organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – 8 w grupie producentów indywidualnych i w 4 w grupie przedsiębiorców.

Producenci indywidualni:

w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką,
w kategorii wyroby cukiernicze – Ewa Sumińska z Janowa-Mikołajówki za piernik staropolski z powidłami,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim za kazuńskie zimne nóżki,
w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka w Skubiance za pieróg zegrzyński,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Grażyna Więch z Ossowa za orzechową śliwkę,
w kategorii produkty mleczarskie – Śródborska Manufaktura Serów ze Śródborza za owcorini,
w kategorii miody – Łukasz Uliasz Apicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna 'Leki z Pasieki” z Grabowa nad Pilicą za miód bartny kozienicki 'Z Puszczy Kozienickiej”,
w kategorii napoje – Daniel Siemiątkowski z Michrowa za ratafię na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.

Wyróżnienia:

w kategorii wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie za domek z piernika,
w kategorii miody – Pasieka Cztery Pory Miodu z Michałowa za miód wczesnoletni akacjowy,
w kategorii wyroby piekarnicze – Bogusława Kaczorek z Pełczanki za chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Boglewicach zażeberka z metra cięte z 'Gąszczem jabłkowym Cystersów”,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi za powidła śliwkowe,
w kategorii miody – gospodarstwo pasieczne Tęczowa Pasieka Dariusz Ślifirski z Cieciszewa za miód pitny – trójniak,
w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych za nalewkę z kwiatów czarnego bzu 'Bzówka”.

W grupie przedsiębiorców komercyjnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2022 roku zdobyli:

w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Smaki i Aromaty Anna Langowska z Kobyłki za jeżyny z ajerkoniakiem,
w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za polędwiczki z wędzarni,
w kategorii napoje – Cydr Chyliczki Krenke Kowalczyk Sp. J. z Chyliczek za cydr lodowy,
w kategorii inne – Piekarnia Kromka Joanna Olejniczak z Warszawy za chleb pszenno-orkiszowy z chrzanem.

Wyróżnienia:

w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Firma Handlowo-Usługowa Piotr Jan Domański z Sarnak za ciastka domowe maszynkowe,
w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Pasieka nad Skrwą sp. j. z Mochowa za miód kasztelański z Sierpca – miód wielokwiatowy z wiśnią,
w kategorii napoje – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy sp. z o. o. z Łomianek za nalewkę wiśniowo-porzeczkową,
w kategorii inne – Restauracja Dębianka z miejscowości Dębe Wielkiego za żołędziowy cymes,
w kategorii napoje – Rafał Dziliński z Ciechanowa za pigwówkę 30%.

Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej był skierowany zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów, którzy mogli zgłaszać swoje prace w dwóch kategoriach: ‘Lista produktów tradycyjnych” i ‘Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”. Nadesłano 183 fotografie, spośród których jury nagrodziło 21 prac, a kolejnych 7 otrzymało wyróżnienie.

Kategoria ‘Lista Produktów Tradycyjnych”

Produkty nieprzetworzone:

1. miejsce – jabłka grójeckie – Dariusz Budyta z Warszawy,
2. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Agnieszka Kleniewska z Umienina, gmina Bielsk, powiat płocki,
3. miejsce – jabłka grójeckie – Agnieszka Kukieła z Warszawy.

Wyróżnienia:

truskawka zwoleńska – Gabriela Sowa z Warszawy,
czosnek latowicki – Mariola Lewandowska z Sierpca,

Produkty przetworzone:

1. miejsce – amonieczki – Joanna Bednarz z Warszawy,
2. miejsce – konfitura truskawkowa – Aneta Warowna z miejscowości Ruda,
3. miejsce – masło śmietankowe z Radziwiłłowa – Wioleta Daniluk z Bolesty.

Wyróżnienie:

marmolada z Antonówek – Dominik Orłowski z Warszawy.

Potrawy:

1. miejsce – naleśniki starokornickie – Bartłomiej Zając z Sobolewa,
2. miejsce – pierogi z jagodami z Myszyńca – Zuzanna Warowna z miejscowości Ruda,
3. miejsce – pierogi niemojskie – Paweł Ochman z Warszawy.

Wyróżnienie:

bugaj gruduski – Małgorzata Janeczek z Kozienic.

Napoje:

1. miejsce – kwas z buraków ćwikłowych – Aleksandra Wiertel z Warszawy,
2. miejsce – tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
3. miejsce – napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej – Paulina Kozera z Dłutowa.

Wyróżnienie:

lipówka kornicka – Antoni Szpura z miejscowości Stara Kornica.

Kategoria ‘Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”

Produkty nieprzetworzone:

1. miejsce – jabłka Jonagored – Gabriela Sowa z Warszawy,
2. miejsce – miód lipowy – Paulina Kozera z Dłutowa,
3. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Katarzyna Hampel z Warszawy.

Produkty przetworzone:

1. miejsce – chruściki mazowieckie – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
2. miejsce – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Marta Bukowska z Przasnysza,
3. miejsce – pączki z konfiturą różaną – Renata Sobieraj z Warszawy.

Wyróżnienia:

sójka mazowiecka – Małgorzata Janeczek z Kozienic,
kiełbasa dojrzewająca palcówka – Aleksandra Wiertel z Warszawy.

Napoje:

1. miejsce – tradycyjna nalewka wiśniowa – Magdalena Karasek ze Szkarady,
2. miejsce – naturalny sok jabłkowy – Paulina Modecka z Warszawy,
3. miejsce – wino gronowe – Przemysław Szempruch z Bożej Woli.

fot. UMWM

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex