back to top
4.2 C
Ostrołęka
czwartek, 28 listopada 2024 r.

Najlepsze smakołyki nagrodzone!

REKLAMA

Znamy laureatów konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022 oraz Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej! Wczoraj nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.

Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą cieszą się coraz większą popularnością. W regionie nie brakuje też uzdolnionych pasjonatów fotografii, dla których inspiracją są specjały mazowieckiej kuchni. To z myślą o nich samorząd województwa organizuje konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego i Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Mówił marszałek Adam Struzik.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego był skierowany do producentów żywności, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów czy organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – 8 w grupie producentów indywidualnych i w 4 w grupie przedsiębiorców.

Producenci indywidualni:

w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką,
w kategorii wyroby cukiernicze – Ewa Sumińska z Janowa-Mikołajówki za piernik staropolski z powidłami,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim za kazuńskie zimne nóżki,
w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka w Skubiance za pieróg zegrzyński,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Grażyna Więch z Ossowa za orzechową śliwkę,
w kategorii produkty mleczarskie – Śródborska Manufaktura Serów ze Śródborza za owcorini,
w kategorii miody – Łukasz Uliasz Apicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna 'Leki z Pasieki” z Grabowa nad Pilicą za miód bartny kozienicki 'Z Puszczy Kozienickiej”,
w kategorii napoje – Daniel Siemiątkowski z Michrowa za ratafię na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.

Wyróżnienia:

w kategorii wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie za domek z piernika,
w kategorii miody – Pasieka Cztery Pory Miodu z Michałowa za miód wczesnoletni akacjowy,
w kategorii wyroby piekarnicze – Bogusława Kaczorek z Pełczanki za chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Boglewicach zażeberka z metra cięte z 'Gąszczem jabłkowym Cystersów”,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi za powidła śliwkowe,
w kategorii miody – gospodarstwo pasieczne Tęczowa Pasieka Dariusz Ślifirski z Cieciszewa za miód pitny – trójniak,
w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych za nalewkę z kwiatów czarnego bzu 'Bzówka”.

W grupie przedsiębiorców komercyjnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2022 roku zdobyli:

w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Smaki i Aromaty Anna Langowska z Kobyłki za jeżyny z ajerkoniakiem,
w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za polędwiczki z wędzarni,
w kategorii napoje – Cydr Chyliczki Krenke Kowalczyk Sp. J. z Chyliczek za cydr lodowy,
w kategorii inne – Piekarnia Kromka Joanna Olejniczak z Warszawy za chleb pszenno-orkiszowy z chrzanem.

Wyróżnienia:

w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Firma Handlowo-Usługowa Piotr Jan Domański z Sarnak za ciastka domowe maszynkowe,
w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Pasieka nad Skrwą sp. j. z Mochowa za miód kasztelański z Sierpca – miód wielokwiatowy z wiśnią,
w kategorii napoje – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy sp. z o. o. z Łomianek za nalewkę wiśniowo-porzeczkową,
w kategorii inne – Restauracja Dębianka z miejscowości Dębe Wielkiego za żołędziowy cymes,
w kategorii napoje – Rafał Dziliński z Ciechanowa za pigwówkę 30%.

Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej był skierowany zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów, którzy mogli zgłaszać swoje prace w dwóch kategoriach: 'Lista produktów tradycyjnych” i 'Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”. Nadesłano 183 fotografie, spośród których jury nagrodziło 21 prac, a kolejnych 7 otrzymało wyróżnienie.

Kategoria 'Lista Produktów Tradycyjnych”

Produkty nieprzetworzone:

1. miejsce – jabłka grójeckie – Dariusz Budyta z Warszawy,
2. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Agnieszka Kleniewska z Umienina, gmina Bielsk, powiat płocki,
3. miejsce – jabłka grójeckie – Agnieszka Kukieła z Warszawy.

Wyróżnienia:

truskawka zwoleńska – Gabriela Sowa z Warszawy,
czosnek latowicki – Mariola Lewandowska z Sierpca,

Produkty przetworzone:

1. miejsce – amonieczki – Joanna Bednarz z Warszawy,
2. miejsce – konfitura truskawkowa – Aneta Warowna z miejscowości Ruda,
3. miejsce – masło śmietankowe z Radziwiłłowa – Wioleta Daniluk z Bolesty.

Wyróżnienie:

marmolada z Antonówek – Dominik Orłowski z Warszawy.

Potrawy:

1. miejsce – naleśniki starokornickie – Bartłomiej Zając z Sobolewa,
2. miejsce – pierogi z jagodami z Myszyńca – Zuzanna Warowna z miejscowości Ruda,
3. miejsce – pierogi niemojskie – Paweł Ochman z Warszawy.

Wyróżnienie:

bugaj gruduski – Małgorzata Janeczek z Kozienic.

Napoje:

1. miejsce – kwas z buraków ćwikłowych – Aleksandra Wiertel z Warszawy,
2. miejsce – tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
3. miejsce – napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej – Paulina Kozera z Dłutowa.

Wyróżnienie:

lipówka kornicka – Antoni Szpura z miejscowości Stara Kornica.

Kategoria 'Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”

Produkty nieprzetworzone:

1. miejsce – jabłka Jonagored – Gabriela Sowa z Warszawy,
2. miejsce – miód lipowy – Paulina Kozera z Dłutowa,
3. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Katarzyna Hampel z Warszawy.

Produkty przetworzone:

1. miejsce – chruściki mazowieckie – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
2. miejsce – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Marta Bukowska z Przasnysza,
3. miejsce – pączki z konfiturą różaną – Renata Sobieraj z Warszawy.

Wyróżnienia:

sójka mazowiecka – Małgorzata Janeczek z Kozienic,
kiełbasa dojrzewająca palcówka – Aleksandra Wiertel z Warszawy.

Napoje:

1. miejsce – tradycyjna nalewka wiśniowa – Magdalena Karasek ze Szkarady,
2. miejsce – naturalny sok jabłkowy – Paulina Modecka z Warszawy,
3. miejsce – wino gronowe – Przemysław Szempruch z Bożej Woli.

fot. UMWM

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex