Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem – kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrała najsmaczniejsze mazowieckie specjały. Nagrody zdobyły 34 smakołyki, wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Ich autorzy odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.
Kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego co roku nagradza najlepsze i najsmaczniejsze produkty z Mazowsza. Za nami XVII edycja.
W konkursie wzięli udział przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni, którzy rywalizowali w dwunastu kategoriach: ośmiu w grupie producentów indywidualnych i czterech w grupie przedsiębiorców. Każdy mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.
Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
Laureaci
W tegorocznej edycji nagrodami dla zdobywców Laura Marszałka są frytkownice beztłuszczowe, dla wyróżnionych w konkursie blendery kielichowe z funkcją wyciskarki wolnoobrotowej. Natomiast dla wyróżnionych przez kapitułę konkursu domowe ekspresy do wody gazowanej.
W producentów indywidualnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego otrzymali:
w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich Dosin w gminie Serock (pow. legionowski) za Słonecznikowy chleb na zakwasie;
w kategorii wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Humęcinie (gmina Grudusk, pow. ciechanowski) za Wiszącą babkę;
w kategorii przetwory mięsne produkty pochodzenia zwierzęcego – Andrzej Żaboklicki (gmina Jakubów, pow. miński) za Schab dojrzewający;
w kategorii ryby i przetwory rybne – Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński) za Pieczonego suma w galarecie miodowej;
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Stowarzyszenie Miodowe Urzecze z Wólki Dworskiej (gmina Góra Kalwaria, pow. piaseczyński) za 'Powidła śliwkowe z miodem”;
w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Serocka (pow. legionowski) za Gąsiorowski ser ze skórką;
w kategorii miody – Pasieka Rodzinna Ewa i Robert Wierzchołowscy z Ostrówka Węgrowskiego (gmina Łochów, pow. węgrowski) za Miód Wielokwiatowy;
w kategorii napoje – Andrzej Lubecki z Bud Kałek (gmina Puszcza Mariańska, pow. żyrardowski) za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu – dla zdrowotności.
Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby piekarnicze – KGW 'Małomiasteczkowi” w Cegłowie (pow. miński) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami;
w kategorii wyroby cukiernicze – Marta Stypińska z Mierzeńca (gmina Gzy, pow. pułtuski) za Słoneczko pełne rozkoszy;
w kategorii przetwory mięsne produkty pochodzenia zwierzęcego – KGW z Kazunia Polskiego (gmina Czosnów, pow. nowodworski) za Wiejski zawijaniec mięsny;
w kategorii ryby i przetwory rybne – KGW w Świniarowie (pow. łosicki) za Pulpety rybne w galarecie;
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – KGW w Izbicy (gmina Serock,pow. legionowski) za Słodko kwaśne szaleństwo z Szarej Renety;
w kategorii produkty mleczarskie – Jacek Niedojadło z Piskorni (gmina Pokrzywnica, pow. pułtuski) za Czarną Kozę;
w kategorii miody – Pasieka Cztery Pory Roku z Michałowa (gmina Klembów, pow. wołomiński) za Miód jesienny nawłociowy;
w kategorii napoje – Teresa Krzyczkowska z Bestwin (gmina Serock, pow. legionowski) za Wiśniówkę z kardamonem oraz Monika Soczewka z Szadek (gmina Siennica, pow. miński) za Likier z moreli.
Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby cukiernicze:
Agata Jarząb ze Starych Pieścirogów w gminie Nasielsk (pow. nowodworski) za 'Pierniki z duszą’ – pierniki ręcznie dekorowane;
Anna Gogół z Teresina (pow. sochaczewski) za Babę z Granic;
Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów (pow. miński) za Słodką pokusę.
w kategorii wyroby piekarnicze
Artur Elsner z Woli Cygowskiej w gminie Poświętne (pow. wołomiński) za Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie.
W grupie przedsiębiorców Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego otrzymali:
w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Nasielsku (pow. nowodworski) za Chleb pszenny 1400 gramów;
w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne SOMIANKA Andrzej Ruciński (pow. wyszkowski) za Szynkę wędzoną z kością;
w kategorii napoje – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka (pow. miński) za Syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy oraz 'Pestka” Agnieszka Dąbrowska z Pomiechówka (pow. nowodworski) za 'Eliksir dla Zdrowia”.
Wyróżnienia w grupie przedsiębiorcy zdobyli:
w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa za Rogale drożdżowe BIO;
w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – PEXET Starowiejska Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa za Nóżki Starowiejskie oraz Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Baleron Dworski
Wyróżnienia KAPITUŁY w grupie przedsiębiorcy zdobyli:
w kategorii napoje
Rafał Dziliński z Ciechanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki 30%;
Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. z Łomianek (pow. warszawski zachodni) za Nalewkę Staropolską Wiśniową Miodową.