SUROWA ZZA CZERWIŃSKIEGO PIECA Koła Gospodyń Wiejskich 'RYCHTOWNE BABKI” MALWINA SZKODZIŃSKA z Baranowa (nagrodzona), KIEŁBA Z ZIELONYMI ZIARENKAMI -KAROLA KWIATKOWSKIEGO – KLUB ŻYWNOŚCI EKSKLUZYWNEJ MACICA z Ostrołęki oraz SER NADNARWIAŃSKI NATURALNIE NATCHNIONY KATARZYNY KWIATKOWSKIEJ i MARTY KWIATKOWSKIEJ z Ostrołęki – to produkty, które zostały zauważone przez kapitułę tegorocznej, jedenastej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16, przyznano też 12 wyróżnień.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.
W jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka spośród 1094 zgłoszonych produktów nagrodzono już blisko 170 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.