Naturalne, pleśniowe, dojrzewające i wędzone, z ziołami i bez – mazowieckie sery podpuszczkowe, bo o nich mowa są kulinarną wizytówką regionu. Powstają nie tylko w dużych zakładach przemysłowych. Wśród wytwórców nie brakuje miłośników gotowania, którzy na co dzień nowe smaki odkrywają we własnej kuchni bądź w kołach gospodyń wiejskich. Właśnie z myślą o nich już po raz trzeci samorząd województwa mazowieckiego organizuje Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Czas na przesyłanie zgłoszeń upływa 20 lipca br.
Najlepsze sery będą wybierane w trzech kategoriach – ser świeży, ser dojrzewający oraz ser pleśniowy. W konkursie mogą wziąć udział mieszkańcy Mazowsza, którzy prowadzą działalność gospodarczą czy rolniczy handel detaliczny, jak również osoby fizyczne, które potrafią wytwarzać sery podpuszczkowe. Każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden produkt. Sery nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu nie mogą być ponownie zgłaszane.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu, formularze zgłoszeniowe oraz regulamin można znaleźć na stronie internetowej: www.mazovia.pl w zakładce Konkursy/Szkolenia.