W urzędzie marszałkowskim odbył się drugi etap – finałowy konkursu 'Smak ekologicznej żywności”. Wzięli w nim udział uczniowie podstawówek i gimnazjów z Mazowsza. Zwycięską szkołą w obu kategoriach wiekowych został Zespół Szkół w Sterdyni.
Do urzędu przyjechali najlepsi – laureaci etapu szkolnego tego konkursu. Uczniowie mieli za zadanie odpowiedzieć na 33 pytania zamknięte oraz pytanie otwarte. Dotyczyły one m.in. polskich organizacji ekologicznych, wartości odżywczych niektórych produktów spożywczych, a także ochrony środowiska czy kwestii zdrowotnych.
Mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
Zwycięzcy tegorocznej, trzynastej już edycji w kategorii dla szkół podstawowych (klasy IV-VI) to: Klaudia Pogorzelska z ZS w Sterdyni w pow. sokołowskim (I miejsce), Aleksandra Książak z SP w Różanie w pow. makowskim (II miejsce) i Magdalena Wiślańska z SP nr 2 w Zielonce w pow. wołomińskim (III miejsce). Wśród gimnazjalistów najlepsi okazali się Dorota Romańczuk z ZS w Sterdyni (I miejsce), Katarzyna Ziemek z ZS nr 1 w Goworowie w pow. ostrołęckim (II miejsce) oraz Mateusz Chełstowski z gimnazjum w Starym Lubotyniu w pow. ostrowskim (III miejsce). Zwycięzcy otrzymali w nagrodę nowoczesny sprzęt elektroniczny.