back to top
3.7 C
Ostrołęka
środa, 22 stycznia 2025 r.

MŁODZI SPECJALIŚCI OD EKOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI

REKLAMA

W urzędzie marszałkowskim odbył się drugi etap – finałowy konkursu 'Smak ekologicznej żywności”. Wzięli w nim udział uczniowie podstawówek i gimnazjów z Mazowsza. Zwycięską szkołą w obu kategoriach wiekowych został Zespół Szkół w Sterdyni.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Do urzędu przyjechali najlepsi – laureaci etapu szkolnego tego konkursu. Uczniowie mieli za zadanie odpowiedzieć na 33 pytania zamknięte oraz pytanie otwarte. Dotyczyły one m.in. polskich organizacji ekologicznych, wartości odżywczych niektórych produktów spożywczych, a także ochrony środowiska czy kwestii zdrowotnych.

Mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.    

Zwycięzcy tegorocznej, trzynastej już edycji w kategorii dla szkół podstawowych (klasy IV-VI) to: Klaudia Pogorzelska z ZS w Sterdyni w pow. sokołowskim (I miejsce), Aleksandra Książak z SP w Różanie w pow. makowskim (II miejsce) i Magdalena Wiślańska z SP nr 2 w Zielonce w pow. wołomińskim (III miejsce). Wśród gimnazjalistów najlepsi okazali się Dorota Romańczuk z ZS w Sterdyni (I miejsce), Katarzyna Ziemek z ZS nr 1 w Goworowie w pow. ostrołęckim (II miejsce) oraz Mateusz Chełstowski z gimnazjum w Starym Lubotyniu w pow. ostrowskim (III miejsce). Zwycięzcy otrzymali w nagrodę nowoczesny sprzęt elektroniczny.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex