Faszerowany szczupak znad Plewki, kiełbasa krucha, ser domowy z czarnuszką, pączki BIO, miód faceliowy, syrop z pigwowca czy nalewka z mirabelki – to tylko część nagrodzonych przysmaków
X jubileuszowej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. To niewątpliwie gratka dla miłośników smacznego i zdrowego jedzenia, a także doskonała okazja, aby poznać tradycyjną kuchnię Mazowsza i wymienić się przepisami. Podczas gali poznamy również czterech nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
X gala rozdania nagród w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego odbędzie się dzisiaj w Nadarzynie.
Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 r. Dotychczas w dziewięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych około 800 produktów, z czego ponad 140 zostało nagrodzonych. Wśród nich są zarówno znane produkty marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski, miody, chleby i wiele innych. Celem jest promowanie tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu – zarówno przez przedsiębiorców, jak i przez indywidualnych wytwórców, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne itp.