back to top
8.9 C
Ostrołęka
piątek, 25 kwietnia 2025 r.

MARSZAŁEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE SERY ZAGRODOWE

REKLAMA

Mazowsze słynie z doskonałych produktów mlecznych, w tym właśnie serów podpuszczkowych.  To także znakomita alternatywa dla mniejszych producentów, którzy wykorzystując własne mleko, mogą stworzyć unikatowy, zdrowy i lokalny produkt. Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów, laureaci I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych, otrzymali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej. W grupie producentów indywidualnych wyróżnienie przyznano Krystynie Długokęckiej z Myszyńca za ser podpuszczkowy wędzony.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Konkurs został zorganizowany przy współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i przebiegał dwuetapowo. W etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR, wzięło udział 63 wytwórców indywidualnych. Spośród nich wyłoniono 18 uczestników kolejnego etapu, po trzech z każdego oddziału MODR. Etap wojewódzki prowadzono dla producentów indywidualnych i dla producentów rynkowych działających w  ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (tzw. MOL). W tej kategorii zgłoszono 3 produkty.
Kapituła Konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.

Dzięki konkursowi wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Zgodnie z założeniem uczestnicy, a w szczególności laureaci konkursu, będą zapraszani do udziału w przedsięwzięciach promujących Mazowsze i mazowiecką branżę rolno-spożywczą.            

Lista laureatów etapu okręgowego konkursu:

Ser podpuszczkowy paprykowy    REGINA RATAJ gospodarstwo agroturystyczne    Łacha, Serock    
Ser podpuszczkowy z  czarnuszką    DYGA DOROTA    Serock    
Ser podpuszczkowy z  wiejskiej zagrody    JURZYK EWA    Lutobrok Folwark,   Zatory    
Ser z pieprzem kolorowym    BEDNARSKA MARZENA    Rublówka Zarzeczna, Radziejowice    
Ser twardy dojrzewający    ROSIAK SŁAWOMIR    Brzozów 'A’ gm. Iłów, pow. Sochaczew    
Ser typu korycińskiego      DAWIDEK MAGDALENA    Grądy, Międzyborów    
Ser podpuszczkowy z  dodatkami    STEFANIUK JUSTYNA    Mostów, Huszlew    
Ser kozi wędzony z  młodziaków    CIECIERA AGNIESZKA    Białki, Siedlce    
Ser kozi z Jakubowa    MICHALCZUK ANNA    Rządza-Witkowizna, Jakubów    
Ser podpuszczkowy wędzony    DŁUGOKĘCKA KRYSTYNA    Myszyniec    
Ser podpuszczkowy (CHOROM ANELLA)    GAWEK MONIKA    Choromany, Troszyn    
Ser naturalny w zalewie    SERAFIN JOANNA    Kadzidło    
Ser Breszkowski      KOŁO GOSP WIEJSKICH w BIESZKOWIE GÓRNYM    Bieszków Górny, Mirów    
Ser Obykolski    KOWALCZYK STANISŁAWA    Sieciechów,       
Kulki kozieradkowe    GOSPODARSTWO ROLNE 'MANUFAKTURAWIEJSKIE RACIBORY    Racibory, Tarczyn    
Trzepowski ser podpuszczkowy wędzony    BIAŁOSKÓRSKA LUCYNA    Płock    
Trzepowski ser podpuszczkowy w  ziołowej posypce    BIAŁOSKÓRSKA KATARZYNA    Płock    
Ser gospodarski z  mleka krowiego (Jersey) z kozieradką    MIŁODROWSKA ELŻBIETA    Kamionki (pow. płocki)

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex