Mazowsze słynie z doskonałych produktów mlecznych, w tym właśnie serów podpuszczkowych. To także znakomita alternatywa dla mniejszych producentów, którzy wykorzystując własne mleko, mogą stworzyć unikatowy, zdrowy i lokalny produkt. Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów, laureaci I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych, otrzymali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej. W grupie producentów indywidualnych wyróżnienie przyznano Krystynie Długokęckiej z Myszyńca za ser podpuszczkowy wędzony.
Konkurs został zorganizowany przy współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i przebiegał dwuetapowo. W etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR, wzięło udział 63 wytwórców indywidualnych. Spośród nich wyłoniono 18 uczestników kolejnego etapu, po trzech z każdego oddziału MODR. Etap wojewódzki prowadzono dla producentów indywidualnych i dla producentów rynkowych działających w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (tzw. MOL). W tej kategorii zgłoszono 3 produkty.
Kapituła Konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.
Dzięki konkursowi wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Zgodnie z założeniem uczestnicy, a w szczególności laureaci konkursu, będą zapraszani do udziału w przedsięwzięciach promujących Mazowsze i mazowiecką branżę rolno-spożywczą.
Lista laureatów etapu okręgowego konkursu:
Ser podpuszczkowy paprykowy REGINA RATAJ gospodarstwo agroturystyczne Łacha, Serock
Ser podpuszczkowy z czarnuszką DYGA DOROTA Serock
Ser podpuszczkowy z wiejskiej zagrody JURZYK EWA Lutobrok Folwark, Zatory
Ser z pieprzem kolorowym BEDNARSKA MARZENA Rublówka Zarzeczna, Radziejowice
Ser twardy dojrzewający ROSIAK SŁAWOMIR Brzozów 'A’ gm. Iłów, pow. Sochaczew
Ser typu korycińskiego DAWIDEK MAGDALENA Grądy, Międzyborów
Ser podpuszczkowy z dodatkami STEFANIUK JUSTYNA Mostów, Huszlew
Ser kozi wędzony z młodziaków CIECIERA AGNIESZKA Białki, Siedlce
Ser kozi z Jakubowa MICHALCZUK ANNA Rządza-Witkowizna, Jakubów
Ser podpuszczkowy wędzony DŁUGOKĘCKA KRYSTYNA Myszyniec
Ser podpuszczkowy (CHOROM ANELLA) GAWEK MONIKA Choromany, Troszyn
Ser naturalny w zalewie SERAFIN JOANNA Kadzidło
Ser Breszkowski KOŁO GOSP WIEJSKICH w BIESZKOWIE GÓRNYM Bieszków Górny, Mirów
Ser Obykolski KOWALCZYK STANISŁAWA Sieciechów,
Kulki kozieradkowe GOSPODARSTWO ROLNE 'MANUFAKTURAWIEJSKIE RACIBORY Racibory, Tarczyn
Trzepowski ser podpuszczkowy wędzony BIAŁOSKÓRSKA LUCYNA Płock
Trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce BIAŁOSKÓRSKA KATARZYNA Płock
Ser gospodarski z mleka krowiego (Jersey) z kozieradką MIŁODROWSKA ELŻBIETA Kamionki (pow. płocki)