To już ostatni dzwonek, aby zawalczyć o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Trwa IX edycja konkursu. Propozycje swoich wyrobów kulinarnych można zgłaszać tylko do 29 lutego br. Warto, bo do wygrania są cenne nagrody rzeczowe, a laureaci dodatkowo mogą zamieszczać na swoich wyrobach logo konkursu.
Mówi marszałek Adam Struzik.
Popularność produktów tradycyjnych rośnie z roku na rok nie tylko wśród konsumentów, ale też wśród producentów. Coraz częściej największą rolę przy wyborze produktów odgrywają jakość i smak potraw, a nie sam ich wygląd.
Do tej pory nagrodzono już ponad 100 producentów z Mazowsza. Konkurs organizowany jest zarówno dla producentów indywidualnych (produkujących żywność wyłącznie na potrzeby własne), jak i przedsiębiorców (prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą). W obu grupach jest do wyboru aż osiem kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.