Stowarzyszenie Kurpiowskie Inspiracje poprzez warsztaty regionalne nawiązuje do starych tradycji ocalając od zapomnienia kurpiowskie tradycje i wartości. W ramach projektu realizuje bezpłatne warsztaty pn. 'Dziedzictwo kulturowe Kurpiowszczyzny we współczesnych inspiracjach’, na które zaprasza wszystkie zainteresowane osoby.
W środę 23.10.2019 r. Szkoła Podstawowa SIGiE im. Karola Adamieckiego w Rżańcu skorzystała z oferty warsztatowej i dzieci wzięły udział w zajęciach pn. 'Od ziarenka do bochenka – pieczenie chleba na naturalnym zakwasie’. Poznały zwyczaje, które były związane z siewem i zbiorem zboża, a następnie własnoręcznie przygotowały ciasto na chleb. Mogły również skosztować tego przysmaku z masłem i miodem. 'Najpyszniejsze jedzenie na świecie’ – to komentarz podsumowujący warsztaty i smak pysznego swojskiego chleba.
W ofercie stowarzyszenia jest do wyboru 12 warsztatów:
1. Mówię i piszę po kurpiowsku – nauka dialektu w formie inscenizacji, dramy
2. Od ziarenka do bochenka – pieczenie chleba na naturalnym zakwasie
3. Anioły są wśród nas – lepienie figur z masy solnej
4. Zabawy i zabawki kurpiowskie – poznanie dawnych zabaw i zabawek dziecięcych
5. Miś w krainie kurpiowskiego miodu – poznanie wartości odżywczych miodu, wykonanie misia
6. Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach – pieczenie ciasta drożdżowego 7.Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach – pieczenie pępuchów
8. Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach – pieczenie fafernuchów
9. Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach – pieczenie ciastek maszynkowych
10. Barwy kurpiowskich kwiatów – wykonanie kwiatów z bibuły
11. Wycinanka kurpiowska wizytówką Puszczy Zielonej-tworzenie wycinanek
12. Na kurpiowskim zagonie – rozpoznawanie i nazywanie po kurpiowsku warzyw, tworzenie kompozycji, inscenizacja wiersza ,, Na zagonie’