Krupnik Kurpiowski Andrzeja Kaliszewskiego z Białobieli w gm. Lelis zdobył Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Już po raz szósty producenci tradycyjnej żywności walczyli o ten tytuł . Zdobyło go 16 produktów. Wśród tegorocznych laureatów z naszego regionu wyróżniono także Tradycyjne Pączki Rodzinne Anny Wojciechowskiej z powiatu pułtuskiego oraz Miód Lipowy Mirosława Pędzicha z powiatu ostrowskiego.
Co roku Samorząd Mazowsza organizuje konkurs, dzięki któremu żywność wytwarzana w różnych krańcach województwa ma szansę przekroczyć granicę swojego subregionu. Co ważne – nagrodę otrzymują produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości.
W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację – zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę
W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne / produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne / produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.
Aby móc ubiegać się o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, trzeba było przedstawić żywność, której produkcja jest powtarzalna. Poza tym należało udokumentować swoją działalność podsiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.