Po raz kolejny w Lipiance odbył się konkurs kulinarny 'Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”. Tegoroczna edycja miała inną formę, ponieważ wobec obowiązujących restrykcji związanych z pandemią, seniorzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu. Dostarczyli potrawy, które zostały ocenione przez komisję powołaną przez organizatora.
Na konkurs zostało zgłoszonych 40 potraw, w czterech kategoriach: DANIA GŁÓWNE, ZUPY, PRZYSTAWKI, SAŁATKI I SURÓWKI, CIASTA I DESERY, NAPÓJ BEZALKOHOLOWY LUB ALKOHOLOWY.
Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie. Nagrody dla laureatów oraz uczestników ufundowali Samorząd Województwa Mazowieckiego oraz Powiat Ostrołęcki.
Wyniki:
1. W kategorii DANIA GŁÓWNE, ZUPY, PRZYSTAWKI
I miejsce Pasztet domowy, Halina Wieczorek z Lipianki
II miejsce Smalec ze skwarkami, Jadwiga Zięba z Lipianki
III miejsce Szynka z wędzarni, Danuta Napiórkowska z Cisku
Wyróżnienie Kapusta z kaszą, Danuta Stachurska z Goworowa
2. W kategorii SAŁATKI I SURÓWKI
I miejsce Sałatka ziemniaczana, Elżbieta Twardziak z Żabina
II miejsce Śledzie pod pierzynką, Hanna Dąbkowska z Ponikwi Dużej
III miejsce Surówka z dyni w sosie chrzanowym, Barbara Opęchowska z Malinowa Nowego
3. W kategorii CIASTA I DESERY
I miejsce Jabłecznik, Barbara Drabot z Lipianki
II miejsce Metrowiec, Elżbieta Podolak z Ponikwi Małej
III miejsce Pierogi z jagodami, Elżbieta Sujkowska z Żabina
4. W kategorii NAPÓJ BEZALKOHOLOWY LUB ALKOHOLOWY
I miejsce Nalewka z czarnego bzu, Krzysztof Filipiak z Żabina
II miejsce Sok pomidorowy, Regina Zięba z Lipianki
III miejsce Nalewka z aronii, Hanna Bielarczyk z Jawor Podmaście
Wyróżnienie Kompot z suszonych owoców, Zofia Maliszewska z Lipianki