back to top
-0.9 C
Ostrołęka
środa, 19 marca 2025 r.

Jogurt Milandia z mascarpone niezastąpiony w każdej kuchni

REKLAMA

Wprowadzony do sprzedaży latem 2012 r., Jogurt Milandia powstał z połączenia naturalnego jogurtu ze śmietankowym serkiem mascarpone. Piątnica zaproponowała to unikalne rozwiązanie jako pierwsza firma mleczarska w Europie. Jogurt Milandia zawiera wyłącznie mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych i mascarpone. Nie ma w nim białek mleka, ani mleka w proszku. Dzięki dodatkowi mascarpone, zdecydowanie wyróżnia się na tle podobnych produktów dostępnych na rynku. Ma gęstą konsystencję, jest bardziej śmietankowy niż inne gęste jogurty, lżejszy (7% tłuszczu) i mniej kaloryczny od śmietany, a jednocześnie bardziej pożywny niż klasyczny jogurt naturalny. Łącząc w sobie jogurt i serek mascarpone, doskonale sprawdza się w daniach wymagających użycia obydwu tych składników, dotychczas dodawanych oddzielnie.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Jogurt z mascarpone Piątnicy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się zarówno, jako dodatek do dań obiadowych, w których wykorzystywane są mascarpone i jogurt naturalny, jak i słodkich deserów. Można go użyć do wypieków, zastępując nim twaróg w tradycyjnych sernikach, twarogi i serki homogenizowane w sernikach na zimno. Innym ciekawym pomysłem jest zastąpienie jogurtem bitej śmietany w nadzieniu ze śmietany i galaretki do rolad biszkoptowych. Po wymieszaniu z dodatkami takimi jak cukier puder, Jogurt Milandia nie rozwarstwia się, lecz tworzy jednolity kremowy sos, stanowiący wspaniałą polewę do ciast, naleśników czy pierogów. Doskonale smakuje także prosto z kubeczka z dodatkiem miodu i otrąb lub muesli.

OSM Piątnica poleca sprawdzony przepis na Sernik na zimno z Jogurtu Milandia z mascarpone − lekki domowy deser, doskonały o każdej porze roku (na zdjęciu sernik na zimno wykonany na podstawie poniższego przepisu).

Sernik na zimno
Składniki:
4 opakowania Jogurtu Milandia z mascarpone 250 g
3 galaretki owocowe, np. malinowe
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 paczka okrągłych biszkoptów
Świeże owoce, np. maliny

Porada kulinarna:
Najlepsze ciasto wychodzi, jeśli użyjemy zwykłych galaretek, a nie szybko tężejących. Zimą, zamiast świeżych owoców, można użyć mrożonych, zalewając je gorącą galaretką, przygotowaną z mniejszej ilości wody. Taka galaretka szybko zastyga.

Sposób przygotowania:
I warstwa: w pierwszej kolejności rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonych galaretek dodajemy dwa Jogurty Milandia z mascarpone − mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.

II warstwa: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej wody z żelatyną dodajemy 2 Jogurty Milandia z mascarpone oraz cukier puder, wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.

III warstwa: na trzecią warstwę przygotowujemy galaretkę (według przepisu na opakowaniu) oraz świeże owoce.

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy lekko tężejącą I warstwę i wstawiamy do lodówki. Na stężałą warstwę I wylewamy lekko tężejącą II warstwę i również wstawiamy do lodówki. Na stężałą II warstwę układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką  (III warstwa). Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Jogurt Milandia z mascarpone OSM Piątnica dostępny jest w wygodnym, poręcznym kubeczku w cenie ok. 1,95 zł/250 g.

Więcej przepisów polecanych przez OSM Piątnica można znaleźć na stronie internetowej www.piatnica.com.pl

Informacje o firmie OSM Piątnica
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy należy do najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce i na świecie. Uznaną pozycję rynkową osiągnęła dzięki najwyższej jakości swoich produktów, ich innowacyjności oraz spełnianiu oczekiwań najszerszych grup konsumentów.
OSM Piątnica w 1992 roku wprowadziła na rynek Serek Wiejski, którego liderem pozostaje niezmiennie już od 20 lat. Spółdzielnia produkuje także śmietany – których jest największym dostawcą w Polsce, świeże twarogi, serki do smarowania (Twój Smak, Twój Smak Puszysty) oraz kefiry i serek Mascarpone.
W 2011 roku ofertę firmy uzupełniły innowacyjne desery z konfiturą owocową, sery twarogowe w plastrach, a także świeże Mleko Wiejskie. W roku bieżącym OSM Piątnica zaczęła podbijać kolejny segment wyrobów mleczarskich – rynek jogurtów naturalnych, rozpoczynając m.in. produkcję gęstego jogurtu z mascarpone i jogurtu naturalnego.
OSM Piątnica, w 2003 roku wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica, jest uzyskany w 2010 roku certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex