Co jeść, aby być zdrowym? Gdzie jest najwięcej gospodarstw ekologicznych? Kto jako pierwszy mówił o rolnictwie ekologicznym? Na te i inne pytania dotyczące rolnictwa ekologicznego i ekożywności odpowiedzą uczniowie, którzy wezmą udział konkursie 'Smak ekologicznej żywności’. Na zgłoszenia szkoły podstawowe i gimnazja z Mazowsza mają czas do 1 kwietnia br.
Już po raz trzynasty samorząd województwa mazowieckiego organizuje konkurs sprawdzający wiedzę dzieci i młodzieży z Mazowsza nie tylko o rolnictwie i żywności ekologicznej, ale także o ochronie środowiska czy prawidłowym żywieniu. Mogą w nim wziąć udział uczniowie szkół z województwa mazowieckiego w dwóch kategoriach wiekowych: klasy IV – VI szkół podstawowych oraz gimnazja.
Konkurs 'Smak ekologicznej żywności’ przebiega w dwóch etapach. W pierwszym szkoły muszą zgłosić do urzędu marszałkowskiego chęć udziału w konkursie, samodzielnie przeprowadzić szkolny etap konkursu oraz wyłonić maksymalnie dwóch przedstawicieli szkoły (po jednym ze szkoły podstawowej i gimnazjum), którzy wezmą udział w drugim jego etapie. Na nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego placówki mają czas tylko do 1 kwietnia br., uczestników drugiego etapu należy zgłosić do 16 maja br.
W drugim etapie przedstawiciele szkół w każdej z dwóch kategorii wiekowych sprawdzą swoją wiedzę w specjalnym teście. Będzie on się składał z 33 pytań testowych jednokrotnego wyboru oraz 3 pytań opisowych. Na zwycięzców konkursu czekają nagrody – sprzęt elektroniczny, dyplomy oraz wycieczka do warszawskiego ZOO. Zwycięzców poznamy w czerwcu br.