Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się uczestnicy konkursu 'Smak ekologicznej żywności”. Około 50 uczniów – zarówno ze szkół podstawowych, jak i gimnazjów pisało w urzędzie marszałkowskim test.
’Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w urzędzie marszałkowskim, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.
Do ostatniego etapu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.
Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii. Wyniki zamieściliśmy na www.radiooko.pl <http://www.radiooko.pl/>
szkoły podstawowe:
I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),
II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),
III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);
gimnazja:
I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),
II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),
III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).
Konkurs 'Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim.