Po raz kolejny uczniowie z mazowieckich szkół podstawowych i gimnazjów postanowili wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Rozstrzygnięto XV edycję konkursu 'Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego.
Spośród 43 szkół podstawowych i 24 gimnazjów z całego Mazowsza, które przeprowadziły eliminacje wyłoniono finalistów, których zaproszono do Warszawy na finał konkursu. Mieli oni za zadanie rozwiązać testy wiedzy w dwóch kategoriach wiekowych dla szkół podstawowych i gimnazjów. Mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich urzędu marszałkowskiego.
Do ostatniego etapu przystąpiło 32 uczniów ze szkół podstawowych i 22 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 20 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz 10 pytaniami wielokrotnego wyboru.
Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:
szkoły podstawowe:
I miejsce – Liwia Karakula – Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 1z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Janusza Kusocińskiego w Sokołowie Podlaskim,
II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),
III miejsce – Zuzanna Dudek – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Ząbkach (pow. wołomiński);
gimnazja:
I miejsce – Weronika Wagner – Gimnazjum im. Jana Pawła II w Starym Lubotyniu (pow. ostrowski),
II miejsce – Aleksandra Nurkiewicz – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Ostrowi Mazowieckiej,
III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa w Lesznie – Gimnazjum (pow. warszawski zachodni).
Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – słuchawki bluetooth i książki 'Pij zielone. Soki, koktajle, smoothies”, 'Gotuję, nie marnuję kuchnia ZERO WASTE po Polsku” Sylwii Majcher. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała także miła niespodzianka – wycieczka na Stadion PGE Narodowy w Warszawie.