Wręczono nagrody w konkursie fotografii kulinarnej zorganizowanym przez samorząd Mazowsza.
Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.
Mówi Radosław Rybicki, dyrektor departamentu rolnictwa UMWM.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:
'Z Listy Produktów Tradycyjnych” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Kategoria 'Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Wszyscy laureaci otrzymają bony do sklepu RTV euro AGD o wartości: I miejsce 760 zł, II miejsce 700 zł, III miejsce 650 zł oraz wyróżnienia 600 zł.
Najlepszymi w II edycji konkursu fotograficznego 'Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:
 	Kategoria 'Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”
 	1. miejsce:
 	Agnieszka Bauman
 	Podkategoria: Warzywa i owoce
 	Nazwa potrawy/produktu: Gruszki 'Ekoturystyka w Raju’ Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne
 	1. miejsce:
 	Anna Poławska
 	Podkategoria: Napoje
 	Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne
 	1. miejsce:
 	Michał Cholewiński
 	Podkategoria: Warzywa i owoce
 	Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym
 	Wyróżnienia:
 	1. Hanna Kowalska
 	Podkategoria: Produkty mięsne
 	Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała
 	1. Marta Garwoła
 	Podkategoria: Oleje i tłuszcze
 	Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone
 	1. Lena Dymczyk
 	Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
 	Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem
 	1. Julia Rogulska
 	Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
 	Nazwa potrawy/produktu: Pierogi
 	1. Monika Lutkiewicz
 	Podkategoria: Napoje
 	Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka
 	Kategoria 'Z Listy Produktów Tradycyjnych”
 	Podkategoria: Warzywa i owoce:
 	1. miejsce:
 	Marta Bukowska
 	Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek
 	1. miejsce:
 	Monika Lutkiewicz
 	Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu
 	1. miejsce:
 	Michał Cholewiński
 	Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem
 	Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
 	1. miejsce:
 	Marianna Sobieraj
 	Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi
 	1. miejsce:
 	Katarzyna Prosińska
 	Nazwa potrawy/produktu: Rejbak
 	1. miejsce:
 	Anna Poławska
 	Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie


