Jak jeść w chorobie Hashimoto? – Przede wszystkim regularnie. Doskonałą pomocą do realizacji tego celu będzie niezwykły przewodnik kulinarny „180 dań do pudełka. Choroba HASHIMOTO” przygotowany przez dietetyczkę Joannę Zielewską, autorkę bestsellerowych książek poświęconych tematyce zdrowotnej i żywieniowej.
Choroba Hashimoto to diagnoza, którą słyszy w Polsce coraz większa grupa ludzi. Co jest potrzebne przy hashimoto? Przede wszystkim leczenie prowadzone i kontrolowane przez lekarza, ale też dieta, dbająca o prawidłowe działanie tarczycy. Jak zatem jeść w chorobie Hashimoto? Przede wszystkim regularnie! Dlatego dieta pudełkowa to doskonały wybór dla osób zmagających się z tym schorzeniem. Dzięki książce kulinarnej autorstwa dietetyczki Joanny Zielewskiej, nasze codzienne, zabiegane życie z hashimoto może być łatwe, przyjemne i niezwykle smaczne. W tej publikacji znajdziecie aż 180 dań do pudełka, idealnych do jedzenia w domu, ale także do wzięcia na wynos. Wszystkie przepisy powstały zgodnie z wytycznymi specjalistów. Książka ukazuje się nakładem wydawnictwa Ringier Axel Springer Polska i dostępna jest w sprzedaży od początku kwietnia!
Czym jest hashimoto, jakie są przyczyny i objawy tej choroby? Czy hashimoto to „modna choroba”, czy realny problem? Jaki wpływ na funkcjonowanie naszej tarczycy i samopoczucie ma dieta i tryb życia? Jak zapewnić sobie odpowiedni balans życiowy i zadbać o siebie zwłaszcza na wiosnę? I wreszcie, czy dieta pudełkowa może być tylko kupiona, czy samodzielnie przygotowana, jak funkcjonować z dietą pudełkową w podróży, w pracy, z rodziną? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w najnowszej książce Joanny Zielewskiej, „180 dań do pudełka. Choroba HASHIMOTO”.
Hashimoto to inaczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W chorobie tej organizm mylnie uznaje komórki tarczycy za wrogie i zaczyna je atakować, tak samo jak np. wirusy. Nie wiemy w stu procentach, dlaczego jedna osoba zachoruje na hashimoto, a inna nie. Wiemy natomiast, że choruje coraz więcej z nas. Poza tym, o ile jeszcze kilkanaście lat temu był to problem osób dojrzałych, dziś hashimoto rozpoznaje się nawet u nastolatków. Sama choroba, a zwłaszcza jej przyczyny wciąż są przedmiotem badań. Wiemy np., że pojawia się, gdy następuje błąd w pracy układu odpornościowego, przyczyną mogą być problemy emocjonalne czy przemęczenie, które osłabiają odporność. Za „wyzwalacz” choroby uznaje się czasem przebytą infekcję wirusową czy bakteryjną. A sprzyjają jej przewlekły stres, stan zapalny w organizmie, wywołany np. zbyt dużą ilością tkanki tłuszczowej, toksyny i zanieczyszczenia, niewłaściwa dieta, zaburzenie pracy jelit: procesy zapalne, alergizacja niestrawionymi resztkami, grzybice np. kandydoza, czy rozregulowany układ odpornościowy i inne choroby autoimmunologiczne.
Obecnie z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi – w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. W porę zdiagnozowana, a potem sumiennie leczona i kontrolowana przez lekarza, a na co dzień „rozpieszczana” dobrą dietą, daje się wyciszyć. Trudno nie zgodzić się z faktem, że żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Dania, które autorka prezentuje w swojej książce są proste i szybkie w przygotowaniu, nadają się do tego, by wziąć je ze sobą do pracy, szkoły lub w podróż. Z pomocą odpowiedniej diety dostosowanej do potrzeb hashimoto, czytelnik będzie mógł ugasić stan zapalny panujący w swoim ciele, zapanować nad huśtawką nastrojów i powrócić do normalnego życia. Odpowiednia dieta sprawi, że nawet z Hashimoto możliwe będzie zrzucenie wagi!
Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 pomysłów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Dzięki tej książce łatwiej stworzysz swoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli Ci odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów.
Joanna Zielewska jest dziennikarką, od kilkunastu lat związana z prasą kobiecą. Autorką wielu książek poświęconych tematyce zdrowotnej oraz żywieniowej, m.in. „Choroba Hashimoto”, „Zespół jelita drażliwego”, „Dieta DASH na nadciśnienie”, a także bestsellerowej serii „Do pudełka”.
Dietetyczka i psychodietetyczka z doświadczeniem w diet coachingu oraz odżywianiu w chorobie. Prowadzi warsztaty edukacyjne i indywidualne terapie dla dzieci oraz osób starszych. Wcześniej autorka cyklu poradników żywieniowych Mama w dobrej formie, udostępnianych młodym mamom na oddziałach położniczych. Była też redaktor naczelną miesięczników Rodzice, Żyjmy Dłużej i Superlinia – pierwszego w Polsce czasopisma skierowanego do osób pragnących schudnąć.
Źródło – materiał pochodzi od wydawcy.