back to top
0.5 C
Ostrołęka
czwartek, 21 listopada 2024 r.

„180 dań do pudełka. Choroba HASHIMOTO” Joanny Zielewskiej

REKLAMA

Jak jeść w chorobie Hashimoto? – Przede wszystkim regularnie. Doskonałą pomocą do realizacji tego celu będzie niezwykły przewodnik kulinarny „180 dań do pudełka. Choroba HASHIMOTO” przygotowany przez dietetyczkę Joannę Zielewską, autorkę bestsellerowych książek poświęconych tematyce zdrowotnej i żywieniowej.

Choroba Hashimoto to diagnoza, którą słyszy w Polsce coraz większa grupa ludzi. Co jest potrzebne przy hashimoto? Przede wszystkim leczenie prowadzone i kontrolowane przez lekarza, ale też dieta, dbająca o prawidłowe działanie tarczycy. Jak zatem jeść w chorobie Hashimoto? Przede wszystkim regularnie! Dlatego dieta pudełkowa to doskonały wybór dla osób zmagających się z tym schorzeniem. Dzięki książce kulinarnej autorstwa dietetyczki Joanny Zielewskiej, nasze codzienne, zabiegane życie z hashimoto może być łatwe, przyjemne i niezwykle smaczne. W tej publikacji znajdziecie aż 180 dań do pudełka, idealnych do jedzenia w domu, ale także do wzięcia na wynos. Wszystkie przepisy powstały zgodnie z wytycznymi specjalistów. Książka ukazuje się nakładem wydawnictwa Ringier Axel Springer Polska i dostępna jest w sprzedaży od początku kwietnia!

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Czym jest hashimoto, jakie są przyczyny i objawy tej choroby? Czy hashimoto to „modna choroba”, czy realny problem? Jaki wpływ na funkcjonowanie naszej tarczycy i samopoczucie ma dieta i tryb życia? Jak zapewnić sobie odpowiedni balans życiowy i zadbać o siebie zwłaszcza na wiosnę? I wreszcie, czy dieta pudełkowa może być tylko kupiona, czy samodzielnie przygotowana, jak funkcjonować z dietą pudełkową w podróży, w pracy, z rodziną? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w najnowszej książce Joanny Zielewskiej, „180 dań do pudełka. Choroba HASHIMOTO”.

Hashimoto to inaczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W chorobie tej organizm mylnie uznaje komórki tarczycy za wrogie i zaczyna je atakować, tak samo jak np. wirusy. Nie wiemy w stu procentach, dlaczego jedna osoba zachoruje na hashimoto, a inna nie. Wiemy natomiast, że choruje coraz więcej z nas. Poza tym, o ile jeszcze kilkanaście lat temu był to problem osób dojrzałych, dziś hashimoto rozpoznaje się nawet u nastolatków. Sama choroba, a zwłaszcza jej przyczyny wciąż są przedmiotem badań. Wiemy np., że pojawia się, gdy następuje błąd w pracy układu odpornościowego, przyczyną mogą być problemy emocjonalne czy przemęczenie, które osłabiają odporność. Za „wyzwalacz” choroby uznaje się czasem przebytą infekcję wirusową czy bakteryjną. A sprzyjają jej przewlekły stres, stan zapalny w organizmie, wywołany np. zbyt dużą ilością tkanki tłuszczowej, toksyny i zanieczyszczenia, niewłaściwa dieta, zaburzenie pracy jelit: procesy zapalne, alergizacja niestrawionymi resztkami, grzybice np. kandydoza, czy rozregulowany układ odpornościowy i inne choroby autoimmunologiczne.

Obecnie z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi – w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. W porę zdiagnozowana, a potem sumiennie leczona i kontrolowana przez lekarza, a na co dzień „rozpieszczana” dobrą dietą, daje się wyciszyć. Trudno nie zgodzić się z faktem, że żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Dania, które autorka prezentuje w swojej książce są proste i szybkie w przygotowaniu, nadają się do tego, by wziąć je ze sobą do pracy, szkoły lub w podróż. Z pomocą odpowiedniej diety dostosowanej do potrzeb hashimoto, czytelnik będzie mógł ugasić stan zapalny panujący w swoim ciele, zapanować nad huśtawką nastrojów i powrócić do normalnego życia. Odpowiednia dieta sprawi, że nawet z Hashimoto możliwe będzie zrzucenie wagi!
Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 pomysłów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Dzięki tej książce łatwiej stworzysz swoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli Ci odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów.

Joanna Zielewska jest dziennikarką, od kilkunastu lat związana z prasą kobiecą. Autorką wielu książek poświęconych tematyce zdrowotnej oraz żywieniowej, m.in. „Choroba Hashimoto”, „Zespół jelita drażliwego”, „Dieta DASH na nadciśnienie”, a także bestsellerowej serii „Do pudełka”.

Dietetyczka i psychodietetyczka z doświadczeniem w diet coachingu oraz odżywianiu w chorobie. Prowadzi warsztaty edukacyjne i indywidualne terapie dla dzieci oraz osób starszych. Wcześniej autorka cyklu poradników żywieniowych Mama w dobrej formie, udostępnianych młodym mamom na oddziałach położniczych. Była też redaktor naczelną miesięczników Rodzice, Żyjmy Dłużej i Superlinia – pierwszego w Polsce czasopisma skierowanego do osób pragnących schudnąć.

Źródło – materiał pochodzi od wydawcy.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex