Placówka Wsparcia Dziennego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Olszewie – Borkach po raz trzeci włączyła się w realizację programu pod nazwą 'Żółty Talerz”. Jego głównym celem była poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży.
Podkreśla Hanna Grądzka, prezes TPD w Ostrołęce.
W ramach projektu prowadzone były zajęcia kulinarne wykorzystujące zdrowe produkty z listy przygotowanej przez ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W ramach spotkań wychowankowie przygotowali m.in. sałatkę z makreli wędzonej z brązowym ryżem, kulki twarogowe, trufle z kaszy jaglanej, sałatki owocowe, faszerowaną paprykę, koktajle owocowe i desery jogurtowe.
Oprócz zajęć kulinarnych odbył się również cykl spotkań z dietetykiem. W ramach programu odbywały się zajęcia edukacyjne związane ze zdrowym żywieniem i koniecznością czytania etykiet produktów. Realizacja programu przyczyniła się do poszerzenia wiedzy, doskonalenia umiejętności przygotowywania zdrowych posiłków, a tym samym poprawy jakości żywienia.
Fot. TPD Ostrołęka