Nieprawidłowa dieta jest jednym z czynników środowiskowych mających znaczący wpływ na większość chorób pojawiających się w późniejszym okresie życia. Można ją jednak najłatwiej zmienić, by wpłynąć na poprawę samopoczucia i stan zdrowia, o czym w Dniach Babci i Dziadka przypominają organizatorzy ogólnopolskiego programu edukacyjnego 'Śniadaniowa Klasa”.
Dieta seniora powinna być dostosowana do przemian, jakie zachodzą w organizmie. Wraz z upływem lat metabolizm zwalnia, maleje również zapotrzebowanie na kalorie. Niestety bardzo często nawyki żywieniowe pozostają takie same, co w połączeniu z brakiem ruchu, skutkuje wzrostem masy ciała, a w efekcie nadwagą prowadzącą do rozwoju szeregu chorób dietozależnych. Dlatego należy ograniczyć do minimum spożywanie wysokoprzetworzonych produktów zbożowych i cukierniczych, soli i pikantnych przypraw, słodycze zamienić na owoce, a do każdego posiłku jadać warzywa (szczególnie te o intensywnych barwach). Niezwykle ważna jest również regularność i objętość posiłków.
Równie groźne dla zdrowia jest niedożywienie, które może być spowodowane mniejszym apetytem, problemami z gryzieniem czy przełykaniem (zmniejsza się produkcja śliny). Często upośledzone zostają także zmysły powonienia i smaku, przez co jedzenie nie sprawia już takiej przyjemności. Rozwiązaniem tego problemu może być szczególna dbałość o wygląd dań oraz urozmaicone menu, zawierające zupy, koktajle, musy, itp.
Dzień seniora powinien zaczynać się od pełnowartościowego śniadania, a w menu nie może zabraknąć: warzyw i owoców, ciemnego, razowego pieczywa, wysokiej jakości tłuszczy roślinnych będących źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6 np. margaryna Śniadaniowa Klasyczna (jest o 25 % mniej kaloryczna niż produkty pełnotłuste, ale zachowuje swoje wartości odżywcze i walory smakowe), chudego mięsa oraz tłustych ryb morskich, zielonej i białej herbaty, a także nasion i orzechów.