W piątkowe popołudnie w Lipiance odbyła się X edycja konkursu pod hasłem 'Tradycje kulinarne seniorów’.
W tym roku do oceny jurorów przygotowano 44 regionalne dania, z których 12 zostało nagrodzonych.
”Tradycje kulinarne seniorów” z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem, może też dlatego organizatorzy, czyli Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie, Koło Gospodyń Wiejskich w Lipiance oraz Towarzystwo Przyjaciół Goworowszczyzny, zapowiadają wydanie specjalnej książki z przepisami uczestników konkursu. Publikację sfinansuje Unia Europejska w ramach Pomocy Technicznej PROW na lata 2007-2013.
Nagrodzone potrawy:
Sałatki i surówki
1. Sałatka warzywna z pestkami słonecznika – Regina Grabowska z Lipianki (gm. Goworowo)
2. Sałatka jarzynowa – Halina Zyśk z Zabiela (gm. Rzekuń),
3. Buraczki w zalewie octowej – Teresa Dudek z Lipianki (gm. Goworowo)
Potrawy mięsne, półmięsne i zupy:
1. Kapusta z prośniankami – Bożena Kowalczyk z Amelina (gm. Krasnosielc)
2. Złota pieczona kaczka – Teresa Bobowska z Kunina (gm. Goworowo)
3. Posiłek żniwiarza – Bronisława Orzechowska z Cisku (gm. Goworowo)
Ciasta i desery
1. Ciasto cytrynowe – Jadwiga Zięba z Lipianki (gm. Goworowo)
2. Tort – Regina Dziełak z Goworowa
3. Ciasto drożdżowe ze śliwkami – Irena Krupka z Pokrzywnicy (gm. Goworowo)
Napoje bez i z alkoholem
1. Bimber – Halina Wieczorek z Lipianki (gm. Goworowo)
2. Krupnik kurpiowski – Teresa Niedźwiedzka z Olszewo – Borek
3. Nalewka Pigwówka – Weronika Załęska z Kunina (gm. Goworowo).