Głównym zamierzeniem projektu była promocja żywnościowych produktów lokalnych, aktywizacja mieszkańców, jak również kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz ochrona dziedzictwa kulinarnego. Dopełnieniem działań będzie wydanie publikacji 'Wielkie Faszerowanie w Gminie Krasnosielc”, w której zamieszczone zostaną wszystkie przepisy konkurujących ze sobą potraw – informuje na swojej stronie Urząd Marszałkowski.
15 zwycięskich potraw wyłoniła komisja konkursowa, pod przewodnictwem członek zarządu województwa mazowieckiego Janiny Ewy Orzełowskiej.
Laureaci konkursu;
W kategorii dania faszerowane mięsne:
I miejsce– Bożena Kowalczyk (kaczka faszerowana)
II miejsce– Iwona Czaplicka (zrazy nadziewane kaszą gryczaną z grzybami suszonymi)
III miejsce– Halina Ogonowska (szczupak faszerowany)
W kategorii dania faszerowane mączne:
I miejsce– Bożena Szlaska (pierogi)
II miejsce – Anna Kruk (pierogi z mięsem i kapustą)
III miejsce– Renata Rolka (pieróg faszerowany)
W kategorii dania faszerowane warzywa-owoce:
I miejsce– Zofia Podpora (gruszki faszerowane)
II miejsce– Maria Antosiak (kapusta nadziewana w sosie pomidorowym)
III miejsce– Brygida Krzemińska (jabłka pieczone z rodzynkami)
W kategorii dania faszerowane na słodko:
I miejsce– Agnieszka Gwiazda (łaciate naleśniki z konfiturą wiśniową)
II miejsce – Anna Kruk (rurki z kremem)
III miejsce– Beata Jurczewska (kopertki z jabłkiem)
W kategorii dania faszerowane nabiał:
I miejsce – Renata Klicka (jajka faszerowane)
II miejsce – Beata Jurczewska (jajka faszerowane w skorupkach)
III miejsce – Daniel Rolka (kotlety z jajek)