Unia Europejska i Mołdawia osiągnęły porozumienie w sprawie zmodernizowanych stosunków handlowych.
UE i Mołdawia osiągnęły porozumienie w sprawie przeglądu i aktualizacji warunków handlowych pogłębionej i kompleksowej strefy wolnego handlu (DCFTA) między UE a Mołdawią.
Stanowi to ważny krok w kierunku budowania stabilnych, długoterminowych i zrównoważonych stosunków handlowych, zwłaszcza w miarę postępów Mołdawii na drodze do członkostwa w UE.
Zaktualizowana umowa ma wspierać europejskie ambicje Mołdawii, a jednocześnie uwzględniać interesy UE i odzwierciedlać inne umowy handlowe.
Chociaż większość mołdawskiego wywozu korzysta już z bezcłowego dostępu na mocy obowiązującego układu o stowarzyszeniu między UE a Mołdawią, zmienione warunki oferują dalsze możliwości dla obu stron, przy jednoczesnym uwzględnieniu wrażliwości niektórych sektorów rolnictwa.
UE zgodziła się zwiększyć dostęp dla mołdawskiego eksportu produktów rolnych, który nie został jeszcze zliberalizowany: śliwki, winogrona stołowe, jabłka i wiśnie, sok winogronowy, pomidory i czosnek.
Ze swojej strony Mołdawia zgodziła się na poprawę dostępu do niektórych produktów rolnych wywożonych z UE: kontyngenty na wieprzowinę i drób zostaną zwiększone, a nowe kontyngenty taryfowe zostaną zaoferowane na mrożone mięso, mleko i masło bez kości.
Nowy dostęp do rynku dla mołdawskich produktów jest uzależniony od stopniowego dostosowania Mołdawii do odpowiednich unijnych norm produkcji, takich jak stosowanie pestycydów. Podejście to jest spójne z logiką procesu przystąpienia Mołdawii do UE i przyjęcia dorobku prawnego UE.