back to top
0.5 C
Ostrołęka
sobota, 23 listopada 2024 r.

Wiadomości Europejskie

REKLAMA

Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE

KE ogłosiła pierwszych w historii ośmiu zdobywców unijnych nagród ekologicznych: od rolnika po restaurację. Zwycięzcy pochodzą z Austrii, Belgii, Chorwacji, Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii i Szwecji.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Ponieważ rosnący popyt konsumpcyjny na produkty ekologiczne ma zasadnicze znaczenie dla stymulowania produkcji ekologicznej, Komisja działa na rzecz promowania cech tej produkcji i korzyści z niej płynących. Unijne nagrody ekologiczne są wyrazem uznania dla różnych podmiotów w łańcuchu wartości produkcji ekologicznej, które opracowały innowacyjny, zrównoważony i inspirujący projekt, którego wynikiem jest rzeczywista wartość dodana produkcji i konsumpcji ekologicznej. Konkurs został zorganizowany wspólnie przez Komisję Europejską, Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny, Europejski Komitet Regionów, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, przy udziale Parlamentu Europejskiego i Rady w jury przyznającym nagrody.

Wręczono osiem nagród:

Najlepszą rolniczką została Nazaret Mateos Álvarez z Hiszpanii. Pani Mateos Álvarez prowadzi zakład produkcji grzybów ekologicznych na północy Hiszpanii. Opracowała ona unikalną metodę uprawy, dzięki której osiąga maksymalną jakość produktu, a zarazem minimalizuje nakłady i drastycznie ogranicza zużycie wody.
Najlepszym rolnikiem ekologicznym jest David Pejić z Chorwacji. Pan Pejić prowadzi w pobliżu Zagrzebia najstarsze gospodarstwo ekologiczne w Chorwacji, w którym uprawia ponad 60 różnych upraw. Gospodarstwo prowadzi działalność edukacyjną, szkoleniową i doradczą z piekarnią i restauracją na miejscu.
Najlepszym regionem promującym produkcję ekologiczną jest Oksytania we Francji. Produkcja ekologiczna jest priorytetem w planach rozwoju Oksytanii na południu Francji. Obecnie rolnictwo ekologiczne jest prowadzone na 19 % wszystkich gruntów rolnych, co oznacza, że obejmuje ono 608 285 ha i 13 265 gospodarstw rolnych. Celem jest objęcie rolnictwem ekologicznym do 2030 r. 30 % wszystkich gruntów rolnych. Przyjęto kompleksowe podejście obejmujące zarządzanie regionalne sprzyjające włączeniu społecznemu i cały łańcuch wartości, od produkcji do konsumpcji.
Najlepszym miastem promującym produkcję ekologiczną jest Seeham w Austrii. Miasto to, położone w północno-zachodniej Austrii, jest członkiem europejskiej sieci miast promujących produkcję ekologiczną 'Organic Cities Network Europe”. Miejskie stołówki publiczne, przedszkola i szkoły przygotowują i dostarczają posiłki ze 100 % żywności ekologicznej. Miasto nawiązało również intensywną współpracę z infrastrukturą turystyczną, która wprowadza produkty ekologiczne do gastronomii i hoteli.
Nagroda dla najlepszego biookręgu promującego produkcję ekologiczną trafiła do Associazione Bio-Distretto Cilento [Stowarzyszenie na rzecz biookręgu Cilento] we Włoszech. Biookręg Cilento inwestuje w zrównoważoną i lokalną produkcję żywności, łącząc z nią inicjatywy turystyczne, takie jak ekologiczne plaże i ekologiczne szlaki. Sprzyja to tworzeniu miejsc pracy, spójności społecznej i rewitalizacji obszaru.
Najlepsze MŚP promujące produkcję ekologiczną to Goodvenience.bio z Niemiec. Zatrudniające dziesięcioro pracowników przedsiębiorstwo produkuje ręcznie przyrządzane i organiczne buliony, zupy, sosy, przyprawy i oleje. Kładzie się w nim duży nacisk na zrównoważoną, innowacyjną produkcję o obiegu zamkniętym oraz promowanie zdrowej diety za pośrednictwem bloga z przepisami i nagrań wideo z przygotowywania potraw.
Najlepszy sprzedawca detaliczny produktów ekologicznych to La ferme a l'arbre de Liege w Belgii. Ten mały supermarket znajdujący się na terenie gospodarstwa sprzedaje od 1978 r. produkty ekologiczne, takie jak mięso i mąka z całego regionu. Kładące silny nacisk na zrównoważoną produkcję o obiegu zamkniętym przedsiębiorstwo wykorzystuje również zieloną energię, unika opakowań i ogranicza emisje z transportu, koncentrując się na zamówieniach lokalnych.
Najlepsza restauracja promująca produkcję ekologiczną to Lilla Bjers w Szwecji. Lilla Bjers znajduje się na wyspie Gotland na Morzu Bałtyckim, jest ekologicznym gospodarstwem rolnym i restauracją funkcjonującą w ramach koncepcji 'od nasiona do stołu”. W gospodarstwie, które chroni różnorodność biologiczną i jest wolne od paliw kopalnych, uprawia się 300 różnych upraw. Restauracja stała się ośrodkiem szkolenia dla zaangażowanych w rolnictwo ekologiczne i promujących je młodych rolników i kucharzy.

Plan działania na rzecz rolnictwa ekologicznego w UE wyznacza drogę do osiągnięcia celu, jakim jest przeznaczenie 25 % gruntów rolnych w UE na rolnictwo ekologiczne do 2030 r. oraz znaczny wzrost akwakultury ekologicznej. Zwiększona produkcja ekologiczna oznacza ograniczenie stosowania nawozów chemicznych, pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych oraz pozytywny wpływ na klimat, środowisko, glebę, wodę, różnorodność biologiczną i dobrostan zwierząt. Są to kluczowe cele Europejskiego Zielonego Ładu, strategii 'od pola do stołu” i strategii na rzecz bioróżnorodności.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex