Wsparcie dla sektora wina
Dodatkowy pakiet środków nadzwyczajnych mających na celu wsparcie sektora wina zaakceptowała Komisja Europejska. Sektor wina jest jednym z sektorów rolno-spożywczych, które najbardziej ucierpiały w wyniku pandemii ze względu na szybkie zmiany popytu oraz zamknięcie restauracji i barów w całej UE, podczas gdy konsumpcja domowa nie zrekompensowała strat.
Nowe środki obejmują tymczasowe stosowanie przez podmioty gospodarcze środków rynkowych w zakresie samoorganizacji, zwiększenie wkładu Unii Europejskiej w krajowe programy wsparcia dla sektora wina oraz wprowadzenie płatności zaliczkowych dotyczących destylacji i przechowywania w sytuacji kryzysowej.
Oprócz środków wsparcia dla sektora wina, sektor owoców i warzyw skorzysta również ze zwiększenia wkładu UE (z 50 proc. do 70 proc.) w programy zarządzane przez organizacje producentów. Zapewni to tym organizacjom większą elastyczność w realizacji ich programów.
Środki te stanowią uzupełnienie przyjętego niedawno pakietu, który przyniósł korzyści sektorowi wina dzięki elastyczności zapewnianej w ramach programów wsparcia rynku. Obejmuje to na przykład większą elastyczność narzędzi służących do kontroli potencjału produkcyjnego, tzw. zielone zbiory, oraz możliwość uwzględnienia nowych środków tymczasowych, takich jak rozpoczynanie kryzysowej destylacji wina czy pomoc dotycząca przechowywania wina w sytuacji kryzysowej.
Ponadto Komisja opublikowała niedawno dwa zaproszenia do składania wniosków dotyczących programów promocyjnych mających na celu wsparcie sektorów najbardziej dotkniętych kryzysem, w tym sektora wina. Oba zaproszenia są otwarte do 27 sierpnia 2020 r