Branża spożywcza podejmuje zobowiązanie
Komisja wraz z zainteresowanymi stronami z branży oficjalnie wprowadziła w życie unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności spożywczej i odpowiedzialnych praktyk handlowych. Podpisało go 65 przedsiębiorstw i stowarzyszeń, tym samym zobowiązując się do przyspieszenia swojego wkładu w transformację w kierunku modelu zrównoważonego.
Kodeks ten jest jednym z celów strategii Komisji 'od pola do stołu” i stanowi zasadniczy element działań UE na rzecz zwiększenia dostępności i przystępności cenowej zdrowych i zrównoważonych opcji żywnościowych, które przyczyniają się do zmniejszenia naszego ogólnego śladu środowiskowego. Został on opracowany we współpracy ze stowarzyszeniami i przedsiębiorstwami z UE, przy aktywnym zaangażowaniu i wkładzie innych zainteresowanych stron, w tym organizacji międzynarodowych, organizacji pozarządowych, związków zawodowych i stowarzyszeń branżowych, oraz wspólnie ze służbami Komisji Europejskiej. Stowarzyszenia i przedsiębiorstwa w sektorze spożywczym, które podpisują kodeks, zobowiązują się do przyspieszenia swojego wkładu w transformację w kierunku modelu zrównoważonego. Dzięki podjętym zobowiązaniom wspierają one cele określone w kodeksie i zachęcają podobne przedsiębiorstwa do przystąpienia do niego.
Z dniem wprowadzenia w życie kodeksu jego 65 sygnatariuszy (26 producentów żywności, 14 detalistów, 1 podmiot z sektora usług gastronomicznych, 24 stowarzyszenia) staje się pionierskimi przedsiębiorstwami i stowarzyszeniami.
Do podpisania kodeksu postępowania, który postrzegany jest jako przełomowe rozwiązanie, zachęca się więcej unijnych stowarzyszeń i przedsiębiorstw z sektora spożywczego.
Szczegóły na ec.europa.eu