Żywność lepiej opisana
Komisja zaproponowała przegląd obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja. Proponowane zmiany powinny pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowszej diety i przyczynić się do zapobiegania marnowaniu żywności.
Wnioski dotyczące świeżych owoców i warzyw, jaj i drobiu odnoszą się do aktów delegowanych i wykonawczych. Teksty będą dostępne przez jeden miesiąc w celu otrzymania informacji zwrotnej od społeczeństwa. Następnie akty delegowane zostaną przyjęte i przekazane Parlamentowi Europejskiemu i Radzie na dwumiesięczny okres kontroli. Komisja opublikuje je po zakończeniu tej procedury. Wnioski dotyczące dżemów, marmolady, soków owocowych i miodu odnoszą się do dyrektyw i zostaną one poddane zwykłej procedurze współustawodawczej Parlamentu Europejskiego i Rady przed ich publikacją i wejściem w życie.
Jednocześnie Komisja przesyła Parlamentowi Europejskiemu i Radzie sprawozdanie w celu przyjęcia w niedalekiej przyszłości nowych norm handlowych dotyczących cydru i perry oraz oznaczania pochodzenia nasion strączkowych. Produkty te nie są obecnie objęte żadnymi normami handlowymi określonymi w rozporządzeniu w sprawie wspólnej organizacji rynku.