Katarzyna Ziemek z Zespołu Szkół nr 1 w Goworowie zwyciężyła w konkursie 'Smak ekologicznej żywności’ w kategorii gimnazjów.
25 czerwca w Urzędzie Marszałkowskim uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjów z Mazowsza przystąpili do ostatniego etapu tego konkursu – testu wiedzy. Wyłoniono 6 laureatów.
Dlaczego w rolnictwie ekologicznym nie stosuje się pestycydów? Które odpady można wykorzystać do procesu kompostowania? Co powinno się znaleźć na etykiecie produktu ekologicznego? – na te i inne pytania dotyczące funkcjonowania rolnictwa ekologicznego musieli odpowiedzieć wszyscy uczestnicy konkursu. Test trwał godzinę; składał się z 33 pytań zamkniętych i 3 pytań otwartych.
Mówi zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Kazimierz Porębski.
Konkurs 'Smak ekologicznej żywności” został zorganizowany po raz jedenasty. Co roku jest dla uczniów okazją do zdobycia rzetelnej wiedzy na temat żywności ekologicznej i wykazania się nią podczas rywalizacji. To również szansa na zdobycie cennych nagród (np. książek czy drobnego sprzętu multimedialnego).
Tegorocznymi laureatami zostali:
– w kategorii dla szkół podstawowych:
I miejsce Julita Głodkowska, Szkoła Podstawowa w Lesznie
II miejsce Maria Oleksiak, Szkoła Podstawowa w Ostrówku
III miejsce Natalia Krzykowska, Szkoła Podstawowa w Obrębie
– w kategorii dla gimnazjów:
I miejsce Katarzyna Ziemek, Zespół Szkół nr 1 w Goworowie
II miejsce Dorota Romańczuk, Gimnazjum w Sterdyni
III miejsce Alicja Sadowska, Publiczne Gimnazjum w Lesznie
fot. www.mazovia.pl