Jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, dobór składników, wygląd i aranżację oceniali członkowie Komisji konkursu kulinarnego pod nazwą 'Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”, który odbył się w Lipiance.
Ponad czterdzieści potraw zgłosili seniorzy członkowie kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i klubów seniorów z gmin: Szelków (pow. makowski), Rzekuń (pow. ostrołęcki), Myszyniec (pow. ostrołęcki), Czerwin (pow. ostrołęcki), Goworowo (pow. ostrołęcki) i Ostrołęki.
Napoje bezalkoholowe i alkoholowe
Sok z czarnego bzu – Barbara Drabot z kgw w Lipiance
Krupniak kurpiowski – Krystyna Szypulska z Myszyńca
Nalewka z pigwy i aroni – Jadwiga Zdziarstek z kgw w Brzeźnie
Wyróżnienie: 'Pieron” zwalający z nóg – Jadwiga Pietras z kgw w Lipiance
Dania główne
Kapusta wigilijna w chlebie – Krystyna Kapuścińska z kgw w Brzeźnie
Pieczona pierś z metką – Wanda Pszczoła z kgw w Susku Nowym
Czernina – Jadwiga Radecka z kgw w Brzeźnie
Przystawka
Galantyna z kurczaka – Hanna Dąbkowska z kgw w Ponikwi Dużej
Swojski chleb z ziarnami – Jadwiga Cieślicka z klubu seniora w Szelkowie
Pasztet z żurawiną – Urszula Dobkowska – Rutka z kgw w Kamiance.
Deser
Piernik – Maria Pawłowska z kgw w Susku Nowym
Faworki – Krystyna Ciskowska z Cisku
Orzeszki – Regina Zięba z kgw w Lipiance
Wyróżnienia: blok czekoladowy dla Haliny Wieczorek z kgw w Lipiance
Tort – Bożena Owczarek z kgw w Ponikiwi Dużej