Znamy laureatów tegorocznego konkursu 'Smak Ekologicznej Żywności”. W rywalizacji wzięło udział 108 uczniów z 38 szkół podstawowych. Spośród nich wyłoniono 11 osób, które wykazały się doskonałą wiedzą z zakresu rolnictwa ekologicznego. Najlepsi odebrali nagrody.
Mówi Daniel Łaga z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
Coraz więcej młodych ludzi jest zainteresowanych ekologią, rolnictwem i produkcją żywności – dodaje Daniel Łaga.
Podczas uroczystej gali laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody – laptopy, kamery internetowe oraz słuchawki z wbudowanym mikrofonem.
Konkurs 'Smak Ekologicznej Żywności” organizowany jest od 18 lat, a od 10 w formie olimpiady wiedzy. Biorą w nim udział dzieci z klas IV-VI oraz VII-VIII szkół podstawowych. Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy. Pierwszy odbywa się w szkołach, a podczas drugiego uczestnicy mierzą się z testem składającym się 30 pytań.
Laureatami XVIII edycji konkursu 'Smak ekologicznej żywności” zostali:
Kategoria klas IV-VI
I miejsce (ex aequo)
Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)
Joanna Murdza, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu
Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu
II miejsce (ex aequo)
Kacper Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie
Piotr Łapiński, Szkoła Podstawowa nr 1 im. PPŁKA PIL. Mariana Pisarska w Radzyminie
III miejsce
Lena Skórnicka, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu
Kategoria klas VII-VIII
I miejsce
Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)
II miejsce
Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie
III miejsce (ex aequo)
Sylwia Sójka, Szkoła Podstawowa nr 279 w Warszawie
Oliwia Pawlicka, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach
Maja Gołębiewska, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach