Karolina Ruszczyk uzyskała tytuł laureata zajmując 3 miejsce, a Katarzyna Camlet – tytuł finalisty podczas Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyką wiodącą XX edycji była żywność prozdrowotna.
W I etapie uczestniczyło prawie 8 tys. uczniów z 448 szkół ponadgimnazjalnych. Do etapu okręgowego zakwalifikowało się 800 najlepszych. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu składającego się
z 70 zadań. Najlepszy wynik w tym etapie uzyskała Karolina Ruszczyk z III Liceum Ogólnokształcącego w Ostrołęce. Katarzyna Camlet uplasowała się na 2 pozycji podczas eliminacji w Szczytnie. Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 64 osoby z 54 szkół, w tym 11 osób z technikum.
Etap centralny odbył się w dniach 17-19 marca w poznańskim Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta, a sam finał w Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poza nagrodami rzeczowymi jakie zdobyły ostrołęczanki, każda z nich otrzymała indeks upoważniający do podjęcia nauki na wybranych uczelniach.
Uczennice przygotowywała Ewa Niewiarowska, nauczyciel biologii w III LO.
Fot. zs5.pl